Policisti so v enotedenskem poostrenem nadzoru zaznali 1415 kršitev uporabe mobilnih telefonov pri voznikih. / Foto: Gorazd Kavčič

Kršiteljem izrekli tudi nekaj opozoril

Kranj – Med zadnjo enotedensko nacionalno preventivno akcijo, v kateri sta Agencija za varnost prometa (AVP) in policija ozaveščali o nevarnosti rabe mobilnih telefonov v prometu, so policisti ugotovili 1415 kršitev. Policisti so poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Od 1415 ugotovljenih kršitev so v 46 primerih izrekli opozorilo.

»Pozornost policije je bila usmerjena v sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer so bili pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev. Mobilni telefoni so namreč nevarni tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev, ki s tem ogrožajo lastno varnost in varnost drugih. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij zmanjšana tudi do 60 odstotkov,« so sporočili s policije.

AVP in policija bosta nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu ponovili oktobra.