Na avtocestnih priključkih znova deluje razsvetljava. / Foto: Gorazd Kavčič

Avtocestne priključke spet osvetlili

Kranj – Družba za avtoceste v RS (DARS) je v sredo znova osvetlila avtoceste in hitre ceste, s čimer je prisluhnila pozivu Agencije za varnost cestnega prometa, ki ji ga je tudi v imenu drugih deležnikov in stroke poslala prejšnji teden. Kot je znano, je DARS oktobra lani sledil uredbi Evropske unije za blažitev učinkov visokih cen energije in ukinil osvetljevanje odsekov, kjer predpisi tega niso zahtevali. Povečini je šlo za priključke na avtoceste in hitre ceste.

»V zvezi z začasno ugasnitvijo cestne razsvetljave poudarjamo, da ukrepa nismo sprejeli na račun prometne varnosti. Ta je bila zagotovljena, razmere pa smo vseskozi spremljali že vse od uveljavitve tega ukrepa konec oktobra lani. Ukrep zatemnjevanja je veljal predvsem za območja priključkov na avtoceste in hitre ceste, medtem ko velika večina samih avtocest in hitrih cest že pred uveljavitvijo ukrepa ni bila osvetljena,« so pojasnili v DARS-u.

K ponovni osvetlitvi avtocestnih priključkov so že dlje časa pozivali tudi v Avto-moto zvezi Slovenije, kjer so ocenili, da je bilo takšno varčevanje na račun prometne varnosti neutemeljeno. Svetovali so predvsem izjemno previdnost pri avtocestnih priključkih, saj je tam osvetlitev pomembna tudi zaradi preprečevanja vožnje v nasprotno smer.