Hrvaška policista bosta do 16. januarja pomagala slovenskim kolegom pri zagotavljanju varnosti na treh slovenskih smučiščih. / Foto: Policija

Hrvaška policista na smučiščih

Slovenskim policistom sta se na kranjskogorskem smučišču tudi letos pridružila hrvaška policista, ki pomagata pri različnih varnostnih dogodkih, v katere so udeleženi hrvaški smučarji.

Kranjska Gora – Na smučiščih v Kranjski Gori, na Kopah in Rogli lahko te dni smučarji videvajo tudi hrvaška policista. Kot je praksa že od leta 2013 (razen v »kovidnem« letu 2021), sta se v prvi polovici januarja pridružila slovenskim policistom, ki zagotavljajo varnost na smučiščih, kjer je v tem času tudi precej hrvaških smučarjev, saj imajo na Hrvaškem šolske počitnice.

Dolgoletno sodelovanje slovenskih in hrvaških policistov, tako med zimsko kot poletno turistično sezono, je predstavnica hrvaške policije Vlatka Vulić Petković ocenila kot odlično, predvsem v smislu preventive in učinkovitejšega sporazumevanja, saj slovenski policisti poleti pomagajo hrvaškim kolegom pri delu v njihovih obmorskih letoviščih, pozimi pa hrvaški policisti priskočijo na pomoč slovenskim pri zagotavljanju varnosti na smučiščih, ko pomagajo pri premoščanju jezikovnih vrzeli in pri različnih varnostnih dogodkih.

Po besedah Alojza Sladiča iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi je sicer slovenska policija v zadnjih petih letih na smučiščih obravnavala v povprečju okoli sto nesreč na leto, dobra polovica se jih je končala s hudimi telesnimi poškodbami. »Okoli 70 odstotkov udeležencev v nesrečah je običajno moških, največ udeleženih v nesrečah pa je otrok, starih med sedem in štirinajst let,« je dejal.