Župan Občine Jesenice Peter Bohinec na nedavnem novoletnem koncertu Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora, katerega častni član je. / Foto: Nik Bertoncelj

Župan, ki obiskuje Dunajsko državno opero

Peter Bohinec, novi župan jeseniške občine, ima posebno povezavo z Dunajsko državno opero. V njej je namreč solistka njegova sestra, mezzosopranistka Monika Bohinec, in kot pravi, ne zamudi nobene njene premiere. Sicer pa je kot župan že krepko poprijel za delo ...

Prostega časa ima sicer malo, zdaj kot župan ga bo imel še manj, a ga rad izkoristi za kolesarjenje in druženje s prijatelji.

Jesenice – Dober mesec dni je minilo od izvolitve Petra Bohinca za novega župana Jesenic in po naporni predvolilni kampanji in dopustu v tujini je zdaj že krepko poprijel za delo. V prednovoletnem času je najprej opravil več prijetnih obveznosti z obiski doma starejših, bil je na novoletnem koncertu pihalnega orkestra, na prireditvi Žegnanje konj na Blejski Dobravi, gostil je prednovoletno srečanje gospodarstvenikov in ostalih, ki so pomembni nosilci družbenega in gospodarskega razvoja v občini.

»Sprejemi so bili zelo topli in imam dobre občutke,« pravi novi župan, ki sicer svojo funkcijo opravlja še nepoklicno, saj še ureja stvari v dosedanji službi, kjer je delal kot pomočnik direktorja zdravstvenega doma Slovenskih železnic v Ljubljani. A kot poudarja, bo predvidoma do konca meseca župansko funkcijo že začel opravljati profesionalno.

Do takrat bo imenoval tudi novega direktorja občinske uprave, dosedanjemu Gregorju Hudriču se je namreč zahvalil za sodelovanje.

V prihodnjih dneh bo predvidoma imenoval tudi prvega podžupana oziroma podžupanjo, v skladu s koalicijsko pogodbo bo iz stranke Gibanje Svoboda, medtem ko naj bi bil drugi podžupan iz stranke Socialni demokrati, katere član je tudi župan. Ta je tudi sklenil koalicijo z listami Gibanje Svoboda, Levica in Resni.ca, tako da ima v 28-članskem občinskem svetu že večino s 15 glasovi.

Dobre povezave na ministrstvih

Med prvimi nalogami bo po napovedi Petra Bohinca sprejem rebalansa proračuna, kar bo osnova za nadaljnje projekte, pri čemer računajo tudi na pridobitev evropskih sredstev, zlasti za dokončanje obnove Ruardove graščine, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Tako je že imel sestanek na ministrstvu za kulturo, kjer so mu predstavili nov razpis, ki bo objavljen konec januarja oziroma v začetku februarja, nanj se bodo prijavili in upajo, da bodo uspešni. Novi župan ima dobre povezave na državni ravni, saj je v preteklosti delal na treh ministrstvih, in sicer za obrambo, zdravje in kulturo.

Hokej in pihalni orkester

Za zdaj ostaja tudi predsednik hokejskega kluba HDD SIJ Acroni Jesenice.

»Zadevo smo preverili in po zakonu o integriteti sta funkciji združljivi, s tem da se bom kot župan moral izločiti iz vseh postopkov, ki se nanašajo na klub. Glede na status hokeja in uspehe naših hokejistov ter glede na moje preteklo delo v zadnjih treh letih se mi zdi, da še ni čas, da mesto predsednika prepustim nekomu drugemu. Jesenice so ne le na Gorenjskem, temveč tudi širše poznane po železarstvu in hokeju in vidim priložnost za večjo promocijo, da hokej in Jesenice postavimo nazaj na zemljevid,« pravi Bohinec, ponosen, da je jeseniški hokej ravno pred dnevi, natančneje 6. januarja, praznoval visok, 75-letni jubilej.

Poleg hokeja je Bohinec dejaven tudi v Pihalnem orkestru Jesenice - Kranjska Gora, kjer je častni član. S kulturo pa je povezan tudi prek sestre Monike Bohinec, vrhunske mezzosopranistke, solistke v Dunajski državni operi, in kot pravi, ne zamudi nobene njene premiere. Prostega časa ima sicer malo, zdaj kot župan ga bo imel še manj, a ga rad izkoristi za kolesarjenje in druženje s prijatelji.