Nataša Vertelj na odprtju avtorskih ilustracij v Galeriji Atrij Tržič / Foto: Tina Dokl

Njen čarobni svet ilustracij

V Galeriji Atrij Tržič so bile do nedavnega na ogled ilustracije domačinke Nataše Vertelj, ki se posveča likovnemu ustvarjanju in ilustracijam za otroke, predvsem v tehniki pastela. Izdala je tri avtorske slikanice ter ilustrirala več kot trideset predvsem otroških knjig.

Ilustracije Nataše Vertelj so izključno domišljijske. Privlačijo jo detajli, npr. da se vidijo dlake živali, vzorčki tkanine … Še najraje ilustrira živali, ki jih lahko poosebi. Rada riše lisice – majhna žival, a lepa in seveda tudi premetena, meni. A četudi je zgodba še tako dobra, je za dobro ilustracijo potrebnega veliko proučevanja, raziskovanja.

V Galeriji Atrij Tržič ste si tako lahko ogledali ilustracije Nataše Vertelj iz petih slikanic: Pletilke avtorice Alje Furlan, Potovanje v sanje Jasne Markuš, Naš čarobni december – zgodbe, aktivnosti in izdelki za adventni čas Mirjam Pintar ter slikanic Mojiceje Bonte Kako se kotali sreča in Ekovozikolocikel. Čeprav se je Nataša Vertelj po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafični oblikovalec, zaposlila v Peku in bila tam tudi vodja marketinga, se je vrnila k svoji veliki ljubezni, risanju. Izdala je slikanice Strelca Angelca, Angelca Marelca in Zvezdogelca, ki jim je vdihnila avtorsko besedilo in ilustracije. »Mišljeno je bilo, da bodo to slikanice z naravoslovno vsebino, ki se bodo nadaljevale. Ko pa sem enkrat začela dobivati vse več besedil drugih avtorjev, mi je za lastna besedila začelo zmanjkovati časa in sem samo še ilustrirala. Vsaka likovna tehnika potrebuje svoj čas – in četudi bi s čopičem lahko ustvarjala hitreje, sem ostala zvesta tehniki pastela.«

Najbolje se počuti za delovno mizo v domačem okolju. »Veliko svobode imam pri ustvarjanju, včasih me priganjajo edino roki. Moje ilustracije so izključno domišljijske. Privlačijo me detajli, npr. da se vidijo dlake živali, vzorčki tkanine … Še najraje ilustriram živali, ki jih lahko poosebim. Rada rišem lisice; majhna žival, a lepa in seveda tudi premetena.« A četudi je zgodba še tako dobra, je za dobro ilustracijo – in njene so take ... »mehke« – potrebnega veliko proučevanja, raziskovanja.

Največ ilustrira otroške slikanice, kdaj tudi knjige za mladino. Objavljala je v otroških revijah Zmajček in Galeb. Njena dela so bila večkrat razstavljena, med drugim na Slovenskem bienalu ilustracij 2016/2017. Razstavo je imela v vrtcu Deteljica v Bistrici pri Tržiču, Apropoju na Bledu, v Domu krajanov v Kovorju, na nedavnem Knjižnem sejmu v malem v Kulturnem centru Tržič, skupinsko je razstavljala s KD tržiških likovnikov v Avstriji. Pred leti je prejela nagrado na natečaju Na krilih metulja in laboda v avstrijskem Schwanenstadtu za ilustracije v knjigi Taka punčka iz cunj, ki v pravljice verjame avtorja Franja Frančiča. Do zdaj je ilustrirala več kot trideset predvsem otroških slikanic. Trenutno ustvarja ilustracije za slikanico Dar avtorice Alje Furlan, ki bo, kot je dejala Nataša Vertelj, namenjena v branje tako otrokom kot odraslim. Dodatno se je likovno izobraževala v Art šoli Andreje Čeligoj, na delavnicah Irene Majdič, prisluhnila nasvetom akademskega slikarja Nikolaja Mašukova …, veliko znanja pa pridobila že na oblikovni šoli, kjer so imeli tudi študijsko risanje.