Za večjo varnost v cestnem prometu

Ljubljana – Lani se je v dobrih osmih mesecih 27 preventivno-izobraževalnih delavnic projekta Sožitje za starejše udeležence v prometu, ki jih organizira Agencija za varnost prometa, udeležilo kar osemsto starejših. Opravili so tudi 86 svetovalnih voženj, saj je velik poudarek namenjen vzdrževanju vozniške kondicije. Podatki kažejo, da se tovrstnih preventivnih dogodkov udeleži več žensk kot moških, udeleženci pa v povprečju motorno vozilo vozijo 43 let.

Agencija si prizadeva, da bi bili starejši čim dlje mobilni, ob tem pa v prometu varni. »Predvsem zunaj urbanih naselij je lasten prevoz pogosto edina možnost mobilnosti, saj mreža javnega prevoza ali taksi pogosto tam nista dostopna,« so pojasnili na agenciji, ki projekt izvaja od leta 2015, delavnice pa izvaja v sodelovanju z Darsom, Policijo, Rdečim križem, Združenjem Fortox, Prostoferjem, ZDUS in občinskimi SPV v različnih krajih po Sloveniji. »Na delavnice, ki so brezplačne, se lahko prijavi vsak starejši voznik, ki ima željo izpopolniti svoje znanje in vozniško kondicijo,« so dodali.

Termine delavnic objavljajo na spletni strani agencije, prav tako jih objavljajo ZDUS ter posamezna društva upokojencev, obenem agencija k prijavam pogosto poziva na družbenih omrežjih. V letu 2023 je do konca maja že razpisanih dvajset terminov, zato vabijo starejše, da se prijavijo, osvežijo svoje znanje cestnoprometnih predpisov in vozniško kondicijo preverijo s strokovnjaki. Na Gorenjskem bodo tovrstno delavnico organizirali 24. januarja v Tržiču.