Kranjski policisti, gasilci in reševalci nujne medicinske pomoči so si na silvestrsko noč / Foto: arhiv Andreja Robleka

V novo leto brez hujših kršitev

Silvestrska noč je bila za policiste delavna, a kljub številnim dogodkom na prostem hujših kršitev niso zabeležili. Na terenu je za varnost po vsej Sloveniji skrbelo več kot šeststo policistov.

Kranj – V noči z zadnjega dne starega na prvi dan novega leta je bilo na interventni številki policije 113 zabeleženih 1192 klicev. Policisti so med drugim obravnavali 16 prometnih nesreč, 70 kršitev javnega reda in miru ter 40 kaznivih dejanj.

V prometnih nesrečah je nastala premoženjska škoda, nobena oseba pa ni bila telesno poškodovana niti ni izgubila življenja. So pa policisti zaradi storitve hujših prekrškov enemu vozniku zasegli vozilo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa je bil pridržan en voznik.

Zaradi kršitve javnega reda in miru je bilo opravljenih 41 intervencij na javnem kraju, 29 pa v zasebnih prostorih. Štirje kršitelji so bili pridržani.

Prijavljenih je bilo tudi 56 kršitev glede pirotehnike, pri čemer so bile tri osebe telesno poškodovane. Med kaznivimi dejanji je bilo obravnavanih 18 poškodovanj tuje stvari, šest vlomov, pet tatvin, pet lahkih telesnih poškodb, tri grožnje, en rop, eno nasilje v družini in en poskus uboja.

Gorenjski operativno-komunikacijski center je na številko 113 od 7. ure 31. decembra do 7. ure 1. januarja do sprejel 151 klicev – 65 interventnih dogodkov je bilo takšnih, ki so terjali posredovanje. Policisti so med drugim obravnavali 14 dogodkov s področja kriminalitete, od tega vlom v stanovanjsko hišo, poskus vloma v osebni avtomobil, veliko tatvino v poslovni objekt, poškodovanje tuje stvari in štiri tatvine, 10 dogodkov s področja prometne varnosti, kjer so med drugim posredovali pri prometni nesreči z lahkimi telesnimi poškodbami in pri treh z materialno škodo, zasegli so tudi en osebni avtomobil. Prejeli so tudi 21 prijav s področja javnega reda in miru na javnem kraju in šest v zasebnem prostoru.

Kriminaliteta

V soboto nekaj pred 9. uro so bili kranjski policisti obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, kjer je neznani storilec nasilno vstopil v notranjost skozi balkonska vrata in si protipravno prilastil več kot 600 evrov gotovine in nakit v vrednosti približno 5.000 evrov. Opoldne so obravnavali tudi poškodovanje hišnega nabiralnika pri eni izmed stanovanjskih hiš. Zvečer pa še poskus vloma v parkiran osebni avtomobil.

Jeseniški policisti so v soboto malo pred 16. uro obravnavali tatvino denarja v enem izmed trgovskih centrov. »Neznani storilec je v notranji prostor vstopil skozi streho objekta in si v skladišču protipravno prilastil več kot 1.500 evrov gotovine in odšel neznano kam,« so pojasnili na Policijski postaji Kranj.

Prometna varnost

Poleg tega so kranjski policisti v soboto okoli 11.30 obravnavali trk kolesarke v osebni avtomobil, pri čemer se je kolesarka lažje poškodovala. V nedeljo okoli 2.20 so obravnavali še voznico osebnega avtomobila, ki je trčila v osebni avtomobil, ki je vozil pred njo. Za povzročiteljico vodijo prekrškovni postopek za povzročitev prometne nesreče, za 19-letno voznico udeleženko pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je namreč pokazal 0,25 mg/l alkohola, kar je nad dovoljeno mejo, ki je zakonsko predpisana za voznico začetnico (vozniki začetniki morajo imeti 0,00 mg/l). Policistom je dejala, da je alkohol uživala po prometni nesreči, zato so ji odredili strokovni pregled.

Kranjski policisti so v nedeljo okoli 3.20 ustavili še 21-letno voznico osebnega avtomobila, ki je vozila brez vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola (0,80 mg/l). Avtomobil so ji začasno zasegli.

Javni red in mir

Prvi dan novega leta so kranjski policisti okoli dvajset minut čez polnoč obravnavali spor, kjer je partner udaril svojo partnerico. Po doslej znanih podatkih naj bi ji povzročil lahko telesno poškodbo. Zoper njega policisti vodijo postopek tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe oziroma kaznivega dejanja zoper življenje in telo.

Nobene intervencije

Gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj pa na silvestrsko noč niso imeli veliko dela, saj niso posredovali na niti eni intervenciji. Kot je pojasnil vodja nočne izmene Andrej Roblek, so izmeno sicer začeli eno uro prej kot običajno, ob 18. uri, še pred tem pa so se udeležili silvestrskega skoka v Planšarsko jezero na Jezerskem. »Čeprav ni bilo intervencij, smo bili v stalni pripravljenosti, saj so za najdaljšo noč v letu značilni ognjemeti, ki lahko povzročijo požar,« je pojasnil Roblek in dodal, da so kranjski poklicni gasilci sicer lani skupno posredovali na 1103 intervencijah. »Lani smo bili kranjski gasilci mnogo bolj obremenjeni kot leto prej. Smo namreč med najbolj obremenjenimi enotami po številu intervencij na gasilca,« je še povedal.

Kranjski policisti, poklicni gasilci in reševalci nujne medicinske pomoči so tisto noč opravili tudi kolegialne obiske in si zaželeli srečno in varno v novem letu. »Ob polnoči smo gasilci prižgali tudi sirene in luči voznega parka in tako vstopili v leto 2023,« je še povedal Roblek.