Skoraj nadnaravna

Če bi že kar takoj zmagala, bi bila nadnaravna, so bile besede Anamarije Lampič pred začetkom njene prve biatlonske sezone. Ena najboljših sprinterk na tekaških smučeh na svetu je maja sporočila odločitev, da se seli v biatlon. Šla je v neznano in najprej z odločitvijo pred sezono, v kateri bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, nato pa še s prvimi tekmami v novem športu šokirala ne samo slovensko, ampak tudi svetovno športno javnost.

Odločila se je, ker je tako želela sama, brez plana B. Bila so številna vprašanja, dvomi, ali ji bo uspelo, bo lahko tako uspešna tudi s puško na ramenih ... Če gre soditi po prvih tekmah, dvomov ni več. Najprej si je v okviru pokala IBU zagotovila nastop v svetovnem pokalu in potem na prvi tekmi v Hochfilznu prišla do petega mesta. Potrdila je, da je izjemna športnica. V smučini je bila daleč najhitrejša. Če bi streljala kot tekmovalke, ki so bile uvrščene pred njo, bi bila čisto na vrhu – nadnaravna. Spisala je izjemno zgodbo, za katero se zanimajo številni. Poudarja, kako zadovoljna je v novi sredini. Enostavno uživa v življenju.

Nov izziv je športnica iz Valburge pri 27 letih našla v biatlonu, kot je poudarila, je ujela še zadnji vlak, da se nauči novega športa. Šla je po stopinjah Magdalene Forsberg, Kati Wilhelm, Denise Herrmann in Stine Nilsson, če naštejemo le nekatere najuspešnejše »prestopnice«. Prestop v biatlon očitno zanjo ni bila popolnoma nova ideja. Pred kratkim je njena mama doma našla listek, na katerega je Anamarija pri okrog desetih letih za šolo zapisala, da ko bo velika, bi bila rada prav biatlonka. Dolga leta je bila v smučarskem teku in z izjemo olimpijske medalje dosegla vse, kar je želela. Tudi v novem športu je njen pogled usmerjen visoko, le da ni pričakovala, da bo tam že kar takoj v prvi sezoni, sploh pa ne na prvi tekmi. Rezultati so presenetili tudi njo. Veliko ima še rezerv, zagotovo bodo prisotna še nihanja, a pomembno je, da ve, da je na pravi poti in da na njej uživa. Znano je, da nikoli ne obupa, da se bori do konca, kar ji prinaša uspehe.

Da so na pravi poti, bi – sodeč po uvodnih dveh postajah svetovnega pokala – lahko zapisali za celotno slovensko biatlonsko reprezentanco. Mlajši izboljšujejo svoje najboljše uvrstitve, v deseterici je bil prvič v sezoni izkušeni Jakov Fak, po dolgih letih smo dobili žensko ekipo, ki se lahko visoko zavihti tudi v štafeti. Ob Anamariji sta tu še sestrični Polona in Živa Klemenčič ter Lena Repinc. Ob vsem tem upravičeno že komaj čakamo prvi vrhunec biatlonske sezone: tekme svetovnega pokala na domači Pokljuki, ki bodo v začetku januarja.