Krvavec v zadnjih pripravah na novo smučarsko sezono / Foto: Gorazd Kavčič

Na Krvavcu jutri začetek smuke

Gorenjski žičničarji so v pričakovanju temperatur, ki bodo omogočile izdelavo snega in morda prinesle tudi naravnega. Za zdaj so prve smučarske proge uredili na Krvavcu, kjer bodo naprave pognali to soboto.

Krvavec – »Začenjamo z gondolo, štirisedežnico Tiha dolina, šestsedežnico Zvoh, vlečnico Luža, otroškim trakom Gospinca. Potem bomo pa glede na vreme dodajali še druge naprave,« pravi direktor RTC Krvavec Janez Janša. Novo smučarsko sezono so nameravali odpreti že prejšnji konec tedna, a je načrte prekrižalo vreme.

»Huda odjuga je pobrala skoraj ves naravni sneg. Sreča, da smo umetno zasneževanje začeli sredi novembra.« Na smučišču je zdaj od trideset do štirideset centimetrov snega. V sobotnem dopoldnevu bodo smuko popestrili z možnostjo brezplačnega testiranja smuči, otroci pa bodo na podlagi predhodne prijave lahko obiskali brezplačno šolo smučanja. Spremljevalno dogajanje bo popoldne zaokrožil Apres ski žur na Plaži, ki bo po Janševih besedah stalnica v novi zimski sezoni. Plažo so posodobili, povečali so tudi površine spomladanskih prog, glavni projekt, s katerim se ukvarjajo v RTC, pa je nova šestsedežnica, pokrita, z ogrevanimi in dodatnimi sedeži, ki naj bi začela obratovati v na­slednji zimi. Investicijo bodo izvedli s podporo, ki so jo pridobili na razpisu za preoblikovanje in krepitev odpornosti slovenskega turizma. Še vedno pa si žičničarji prizadevajo za ustrezno rešitev, da bi zdržali breme visokih cen elektrike in ga po Janševih besedah ne bi prelagali na potrošnike. Cena dnevne vozovnice v sezoni 2022/23 je na Krvavcu dva evra višja kot lani.

Pozanimali smo se tudi, kdaj bodo sezono začeli na drugih gorenjskih smučiščih. 

Vogel je pod odejo naravnega snega. Nihalka vozi od sredine novembra, v četrtkovem popoldnevu pa so sporočili, da bosta danes začeli obratovati še štirisedežnici Orlove glave in Brunarica ter otroški poligon, in sicer od 9. ure do 15. ure.

Ta konec tedna so prve smučarje želeli gostiti tudi v Kranjski Gori, vendar so bile temperature previsoke, da bi lahko naredili umetni sneg. Kot so nam pojasnili v RTC Žičnice Kranjska Gora, ni bilo dovolj naravnega snega niti v minulih dneh ni bilo pogojev, da bi izdelovali umetnega. V naslednjem tednu upajo na nižje temperature in tako predvidevajo, da bi novo smučarsko sezono začeli 17. decembra.

Podobno razmišljajo na Soriški planini. »Če bodo vremenske razmere ugodne, bi lahko smučišče odprli naslednji konec tedna,« je povedala direktorica Turističnega centra Soriška planina Polona Golija.

Na Starem vrhu, kjer je nekaj snega v zgornjem delu smučišča, trenutno izvajajo vzdrževalna dela. Po besedah Luke Vrančiča, v. d. direktorja smučarsko-turističnega centra, se bodo nadaljevala še v naslednjem tednu, obenem pa, če bodo temperature omogočale, nameravajo začeti z umetnim zasneževanjem. Datum odprtja nove sezone zato za zdaj težko napoveduje.