Božične zvezde / Foto: Gorazd Kavčič

Zvezde krasijo domove

Božične zvezde so raznobarvne, a najbolj tradicionalno so v naših domovih rdeče obarvane.

Cvetličarka svetuje nakup slovenskih božičnih zvezd. Kot pravi, so »bolj hvaležne in nescrkljane«.

Škofa Loka – Redkokdo se lahko decembra upre nakupu vsaj ene božične zvezde, a se veselje marsikdaj hitro spremeni razočaranje. Ko jo pripeljemo domov in postavimo na mizo v dnevni sobi, ji lahko po nekaj dneh začnejo odpadati listi. Kaj lahko storimo, da se to ne bo zgodilo? Božična zvezda je občutljiva sorta lončnice, zato je treba biti previden, ko jo prinesemo v hišo ali stanovanje. Običajno imamo domove ogrevane na več kot dvajset stopinj Celzija, v avtu in zunaj pa so temperature zdaj že precej nižje. Zato jo moramo po prihodu domov za uro ali dve – najbolje pa kar čez noč – pustiti na hodniku ali v veži, da se prilagodi. Tudi sicer božična zvezda ni ljubiteljica radiatorjev ali prepiha. Najbolje je, da jo postavimo čim dlje od grelnih teles in tudi stran od vrat, ki se velikokrat odpirajo. Pustimo jo na stalnem mestu, ki je v bližini okna, ampak ne na neposrednem soncu (miza v dnevni sobi, malce odmaknjena od okna, bo kar prava izbira).

Škofjeloška cvetličarka Anica Pralica svetuje, da božično zvezdo zalijemo, ko opazimo, da je lažja oziroma je zemlja na otip suha. Ni pravila, koliko vode potrebuje. Včasih jo zalijemo po enem, včasih po dveh dneh, če v stanovanju nimamo prevroče, jo morda zalijemo le enkrat na teden. Svetuje tudi nakup slovenskih božičnih zvezd. Kot pravi, so »bolj hvaležne in nescrkljane«. Priporoča tudi, da vam jo za transport iz trgovine ali cvetličarne zavijejo v več slojev, saj gre za občutljivo rastlino, »ki se rada prehladi«.

Božične zvezde so raznobarvne, a najbolj tradicionalno so v naših domovih rdeče obarvane. Ko je rdeča, cveti – in takrat je tudi najbolj občutljiva. Veliko slabše prenaša prepih, visoke temperature in pomanjkanje vode. Če pa pravilno poskrbimo zanjo, nam je morda prihodnje leto ne bo treba kupiti, saj se bo v svoji rdeči barvi ponovno razbohotila.