Soseska Kranjska iskrica bo zrasla na opuščenem območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn in mlekarske šole. / Foto: Protim Ržišnik Perc

Kranj bo dobil novo sosesko

Kranj bo po letu 2008, ko je bilo zgrajeno naselje Planina jug, dobil novo stanovanjsko sosesko s skoraj štiristo stanovanji.

Kranj – Investitor Emeco nepremičnine iz Kranja v bližini najnovejše kranjske soseske Planina jug, na 2,7 hektarja velikem degradiranem območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn in mlekarske šole, načrtuje gradnjo soseske s 396 stanovanji. Trenutno so v zaključni fazi pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja, zato pričakujejo, da bodo sosesko začeli graditi v prvi polovici prihodnjega leta in jo v celoti zgradili v približno dveh letih in pol, torej do leta 2025.

V prvi fazi je predvidena gradnja 263 stanovanj, v drugi fazi, ki naj bi sledila kontinuirano, pa še 133 stanovanj, je napovedal vodja projekta Kranjska Iskrica, arhitekt Žiga Škerlavaj iz ljubljanskega inženirskega podjetja INR. Komunalni prispevek v višini 1,5 milijona evrov je bil Mestni občini Kranj že plačan, vrednost celotnega projekta pa je ovrednoten na 44 milijonov evrov, je dodal.

Pod sosesko bo garaža

Urška Pollak iz Protima Ržišnik Perc, ki je zadolženo za projektiranje soseske, je pojasnila, da se s projektom ukvarjajo od marca lani, ko je potekal natečaj v organizaciji Mestne občine Kranj in investitorja. Pri tem so imeli tudi nekaj prednosti, saj so sodelovali že pri projektiranju prej načrtovane soseske Kozolci. »Trudili smo se za čim več zelenih in igralnih površin. Pod celotno sosesko je garaža, tako da bo skoraj ves promet potekal pod zemljo. Občina nam je postavila tudi precej visoko letvico glede trajnostne mobilnosti, tako da bodo zagotovljene površine za souporabo avtomobilov, postaja za izposojo koles v sistemu KRsKOLESOM, organiziran bo javni promet …« je razložila.

Soseska je sicer razdeljena na dva dela. Prvi, večji, je namenjen bivanju, torej stanovanjem, manjši del pa je poljaven s trgovskim programom, varovanimi in tržnimi stanovanji. »Na poslovno-trgovskem delu je skoraj 60 oskrbovanih stanovanj, s katerimi bo upravljal nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in 18 stanovanj za trg. Na drugi strani delilne ceste pa je 188 stanovanj, ki bodo zgrajena v prvi fazi, in 133 stanovanj v drugi fazi. V podzemni parkirni hiši je 520 parkirnih mest, namenjenih stanovalcem, na zunanjih površinah pa še okoli sto javnih parkirnih mest, tudi deset s polnilnicami za električna vozila,« je povedala Petra Šimnovec iz Protima Ržišnik Perc.

Šolska in vrtčevska infrastruktura

Gradnja tako velike stanovanjske soseske, ki ji bodo v naslednjih letih sledile še druge večje stanovanjske gradnje, za mesto pomeni tudi obvezo vlaganj v spremljevalno infrastrukturo. Nenazadnje župan Matjaž Rakovec napoveduje, da bo do leta 2026 na območju MOK zgrajenih vsaj tisoč novih stanovanj, medtem ko so potrebe ocenjene na 1000 do 1500 novih stanovanj. »Tega se zavedamo, imamo strategijo in delamo sistematično. Ravno smo odprli v bližini prizidek k OŠ Staneta Žagarja, prihodnje leto bomo začeli obnavljati nekdanjo trgovsko šolo, v kateri bo podružnica OŠ Jakoba Aljaža, 3. novembra se je tudi zaključil arhitekturni natečaj za nov vrtec Sonček, ki ima trenutno tri oddelke, novi pa jih bo imel sedem. Zagotovo bo treba veliko vlagati v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo,« je dejal Rakovec, ki je zadovoljen, da se je gradnje soseske Kranjska iskrica lotilo lokalno podjetje. Podjetje Emeco nepremičnine, ustanovljeno leta 2019, je namreč v lasti kranjskega podjetja Iskra Impuls (40 odstotkov) in luksemburške družbe Elsewedy Capital International (60 odstotkov), za katero stojijo egipčanski lastniki kranjskega Iskraemeca.