Direktorica doma Karmen Arko, namestnica direktorice za zdravstveno nego Maja Oblak, pomočnik direktorice doma Mitja Slapar in generalni sekretar združenja Spominčica David Krivec / Foto: Janko Rabič

Odprli demenci prijazno točko

Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice se je pridružil mreži demenci prijaznih točk. To je za dom še posebno pomembno, saj imajo četrtino stanovalcev z diagnozo demenca.

Jesenice – V Domu dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so se pridružili vse bolj razširjeni slovenski mreži demenci prijaznih točk, ki jih uvaja Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija.

Po besedah direktorice doma Karmen Arko so za pridobitev ustreznega certifikata med zaposlenimi izvedli predpisano izobraževanje, ki zajema ozaveščanje o tej bolezni z vzpostavljanjem demenci prijaznega okolja in posameznike spodbuja k ohranjanju njihove samostojnosti in jim zagotavlja razumevanje in podporo ter prispeva k izboljšanju njihove kvalitete življenja. To je za dom še posebno pomembno, saj imajo četrtino stanovalcev z diagnozo demenca. Da bodo pridobljeno znanje koristno uporabljali in širili naprej, bodo organizirali strokovna predavanja o bolezni za zaposlene, svojce in širšo lokalno skupnost. Vsem bodo omogočili večjo dostopnost do informacij o demenci, posebno za tiste v zgodnji fazi bolezni, ko so še samostojni in aktivni, za svojce in druge, ki so pripravljeni pomagati.

Na odprtju točke je ob navzočnosti stanovalcev in gostov generalni sekretar združenja Spominčica David Krivec certifikat izročil direktorici doma Karmen Arko in namestnici direktorja za zdravstveno nego in oskrbo Maji Oblak. Za praznično vzdušje ob vstopu v veseli december je poskrbel mladi harmonikar Filip Škufca, nekaj pesmi je zbranim prebrala stanovalka Mihaela Roth, ki je letos izdala pesniško zbirko Pogled čez ramo.

Ob tej priložnosti so namenu predali tudi Studio B, ki izvaja pedikuro, fizioterapijo, limfno drenažo in frizerske storitve, ter tako pomembno dvignili kakovost domske oskrbe.