Henrika Zupan (Kranjska Gora) je edina kandidatka, ki je bila na letošnjih lokalnih volitvah izvoljena na čelo ene od 23 občin s širšega območja Gorenjske. Za zmago ji je čestital tudi Renzo Zanette, župan sosednjega Trbiža. / Foto: Tina Dokl

V Kranjski Gori so izvolili županjo

V nedeljo so župana izvolili tudi v sedmih gorenjskih občinah. Najvišjo podporo volivcev je prejel kranjski župan Matjaž Rakovec, najtesneje pa je bilo v Žireh, kjer je z 78 glasovi več zmagal Franc Kranjc.

Kranj – V nedeljo so se končale še zadnje letošnje volitve. V drugem krogu lokalnih volitev so še v preostalih 47 občinah, kjer nihče od kandidatov ni prejel večine na volitvah 20. novembra, izvolili novega župana oziroma županjo. Volitve so potekale tudi v sedmih gorenjskih občinah. Najbolj prepričljivo je s skoraj 71 odstotki zmagal Matjaž Rakovec v tekmi za ponovni županski mandat v Mestni občini Kranj. V Kranjski Gori so volivci z nekaj več kot 60 odstotki glasov izvolili Henriko Zupan, ki ji je najbolje kazalo že po prvem krogu. Zupanova je postala šele druga županja na Gorenjskem, pred njo je v mandatu 2002–2006 v Bohinju županovala pokojna Evgenija Kegl Korošec.

Med večja presenečenja sodi zmaga Petra Bohinca na Jesenicah, ki je s 53,80 odstotka prejetih glasov premagal aktualnega župana Blaža Račiča. Račič je sicer v prvem krogu volitev prejel največ glasov med petimi kandidati. Prednosti iz prvega kroga volitev, sicer res le za en glas, ni uspelo ohraniti tudi Štefanu Bogataju v Žireh, kjer je zmagal Franc Kranjc (51,52 odstotka). Tokrat ju je ločilo 78 glasov. Tesno je bilo tudi na Bledu, kjer je Anton Mežan (51,20 odstotka) zbral 87 glasov več od aktualnega župana Janeza Fajfarja.

V Mengšu je z dobrimi 63 odstotki pričakovano slavil aktualni podžupan Bogo Ropotar, v Komendi pa tudi prepričljivo Jurij Kern z nekaj manj kot 58 odstotki.

Volilna udeležba je bila v Sloveniji 42-odstotna, medtem ko je bila v prvem krogu 47,64-odstotna. Na Gorenjskem so najvišjo udeležbo zabeležili v Žireh (64,13 odstotka), najnižjo pa na Jesenicah (25 odstotkov).

Kranj: Matjaž Rakovec

Mestno občino Kranj (MOK) bo tudi naslednja štiri leta vodil aktualni župan Matjaž Rakovec (predlagatelj SD), ki ga je v nedeljo ob zelo slabi volilni udeležbi (28,84 odstotka) podprlo 9084 oziroma skoraj 71 odstotkov volivcev. Za protikandidata Iva Bajca (predlagatelji SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije) jih je glasovalo 3725 oziroma dobrih 29 odstotkov.

»Sladka zmaga, zelo sem zadovoljen. Bilo je pričakovano, vesel sem tudi tega, da je stranka SD dobila največ mest v mestnem svetu. To je rezultat dobrega dela celotne ekipe v zadnjih dveh mesecih, poleg tega pa rezultati preteklega štiriletnega obdobja govorijo, da so ljudje prepoznali, da resno mislimo o tem, da bomo Kranj prenovili in bo spet postal prava prestolnica Gorenjske. Volilna kampanja je bila mirna in nadejam se bodočega dobrega sodelovanja v mestnem svetu. O koaliciji še ne razmišljam, v zadnjih štirih letih smo bili brez nje – z dobrimi programi. Vse svetniške skupine so nam jih potrdile in z majhnimi popravki smo prišli do dobrih rešitev,« je po objavi izidov nedeljskih volitev povedal Rakovec, ki mu je med drugim v volilnem štabu v enem od kranjskih lokalov čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon.

Protikandidat Ivo Bajec je zmagovalcu volitev v roko segel v medijskem središču v prostorih MOK. »Nad rezultatom nisem razočaran, prejeli smo trideset odstotkov, kolikor jih v Kranju ta trenutek tudi lahko dobimo. Jutri pa je nov dan, usedli se bomo, se pogovorili. Naj bo naša svetniška skupina SDS v opoziciji ali ne, bomo z županom Rakovcem sodelovali in zagotovo podpirali vse projekte, ki bodo vplivali na razvoj Kranja, na boljše življenje na splošno. Dobre projekte je treba v Kranju podpreti,« je povedal Bajec, ki bo naslednja štiri leta mestni svetnik.

Jesenice: Peter Bohinec

Jesenice bo naslednja štiri leta vodil nov župan, kandidat SD Peter Bohinec, ki je premagal Blaža Račiča (predlagatelj Zoran Račič in skupina volivcev Županova lista za naše Jesenice). Bohinec je prejel 53,80 odstotka glasov, Račič 46,20 odstotka. Volilna udeležba je bila izjemno slaba, zgolj 25-odstotna, na volišča je v nedeljo odšlo le nekaj več kot 4200 volivcev od skupaj več kot 17 tisoč volilnih upravičencev. Novi župan Peter Bohinec je izide pričakal v jeseniškem lokalu Josef v družbi članov jeseniške SD ter list, ki so ga podprle v drugem krogu, to je Gibanja Svoboda, Levica in Resni.ca. Čestitat sta mu prišla tudi predsednica SD Tanja Fajon in vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, med navzočimi je bil tudi nekdanji jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki ni skrival veselja, da so se Jesenice ponovno »obrnile v rdečo«. Novi župan je v prvi izjavi dejal, da so ljudje očitno glasovali za spremembe na Jesenicah. Zdaj si bo vzel nekaj dni, da si odpočije od naporne predvolilne kampanje, ko je obiskal vse kotičke Jesenic, se pogovarjal s številnimi občani, sodeloval na soočenjih, potem pa bo zavihal rokave in začel uresničevati projekte, med prvimi bo urejanje problematike vode. Je pa novemu županu prišel čestitat tudi Blaž Račič, ki ni skrival razočaranja nad volilnim neuspehom. Zahvalil se je vsem, ki so glasovali zanj, in čestital zmagovalcu. »V življenju pridejo zmage in porazi. Vesel sem, da sem imel priložnost, da sem bil štiri leta župan, veliko sem se naučil, dobro sem spoznal Jesenice, in če bom le lahko, bom še naprej skušal prispevati svoje znanje in izkušnje za nadaljnji razvoj Jesenic,« je dejal Račič, ki je bil sicer izvoljen tudi v občinski svet. Obenem pa je opozoril na zelo nizko volilno udeležbo, s čimer so po njegovem Jeseničani pokazali, da jim ni dosti mar za lokalne zadeve in lokalno politiko.

Kranjska Gora: Henrika Zupan

Volilna udeležba v občini Kranjska Gora je bila v drugem krogu županskih volitev 52,04-odstotna. Slavila je Henrika Zupan, ki je kandidirala s podpisi volivcev in podporo liste Živimo v dolini in je prejela 60,42 odstotka glasov. Blaž Veber, ki je kandidiral s podpisi volivcev in podporo Alpske liste, je prejel 39,58 odstotka glasov.

Zupanova je izid volitev v krogu sorodnikov, članov svoje in drugih list, članov strank, ki so jo podprle, ter drugih podpornikov pričakala v gostišču Uh v Ratečah. »Občutki so fenomenalni, zahvaljujem se vsem volivkam in volivcem, da so mi dali glas. Zahvaljujem se vsem mojim na nestrankarski listi Živimo v dolini, ker je to zgodba, ki smo jo naredili skupaj. Zahvaljujem se tudi vsem, ki so mi pomagali v volilni kampanji,« je prve občutke podelila Zupanova, ki ji je ob strani trdno stala tudi družina.

Lista Živimo v dolini ima največ mandatov v občinskem svetu, ki je sicer precej pisan, a kot dodaja nova županja: »Prepričana sem, da smo vsi zreli odrasli ljudje in da bomo vsi delali v dobro naše Doline, v dobro naših občanov. Tega si iskreno želim.« Čim hitreje želi uresničiti eno svojih predvolilnih obljub. »Občinskemu svetu bom predlagala spremembo pravilnika o plačevanju parkirnine, da bo kratkotrajno parkiranje v občini Kranjska Gora za občane brezplačno.«

Je novinka v politiki. »Izkušnje bom zanesljivo pridobila, moj cilj pa je, da delam pošteno in odkrito.« Pripela si je tudi belo pentljo. »Z belo pentljo izkazujemo podporo dnevu boja proti nasilju nad ženskami,« je pojasnila.

Njen volilni štab je obiskal tudi Blaž Veber in ji čestital za izvolitev. »Čestitam Henriki in njeni ekipi za trud. Bilo je težko in vem, da so v kampanjo vložili toliko napora, kot smo ga tudi mi. Čeprav je občinski svet zelo pester in pisan, verjamem, da bomo vsi skupaj delali za dobro občine Kranjska Gora.«

Bled: Anton Mežan

Občina Bled je po 16 letih dobila novega župana. V nedeljo so namreč volivci večino glasov namenili podjetniku Antonu Mežanu, ki je za 87 glasov premagal dolgoletnega župana Janeza Fajfarja. Mežan (predlagatelj Iztok Pesrl s skupino volivcev) je v drugem krogu prejel 51,20 odstotka oziroma 1849 glasov, Fajfar (predlagatelj Janez Klemenčič s skupino volivcev) pa 48,80 odstotka oziroma 1762 glasov. V blejski občini, ki ima sicer 6600 volilnih upravičencev, je glas oddalo 3632 volivcev, od tega je bilo 21 glasovnic neveljavnih. Volilna udeležba je bila 55,03-odsotna, kar je le za slaba dva odstotka manj kot v prvem krogu, ko je glasovalo 56,98 odstotka volilnih upravičencev.

Anton Mežan, ki je že 16 let občinski svetnik, osem let je bil tudi podžupan, a ne v aktualnem mandatu, je izid volitev skupaj z družino, podporniki in prijatelji pričakal v prostorih Restavracije Šobec. »Gremo v novo zgodbo in prepričan sem, da bom znal pogledati čez planke in ponuditi roko vsem za nadaljnje sodelovanje,« je bil po preštetih glasovih vidno zadovoljen Anton Mežan, ki pravi, da je občane prepričal s svojo iskrenostjo. »Obenem menim, da je bil nasprotni tabor preveč agresiven zadnje dni. A kot sem že dejal v kampanji, moramo biti do volilnega večera konkurenca, nato pa partnerji za razvoj, saj je to edina prava pot za velike korake, ki jih pričakujejo volivci obeh taborov.«

Prvi izzivi: »Najprej določene stvari postaviti na svoje mesto, pregledati, v kateri fazi so projekti v teku, potem pa zagotovo Osnovna šola Bled,« je pojasnil Mežan, ob tem pa še poudaril, da bodo občanke in občani vselej na prvem mestu.

V taboru Janeza Fajfarja, ki je bil kot župan na čelu blejske občine zadnjih 16 let, je bilo razpoloženje nekoliko manj prešerno. Rezultate glasovanja so pričakali v blejskem lokalu Špica. »Nisem razočaran zaradi sebe, temveč zaradi Bleda,« je dejal Fajfar, ki je sicer že izpolnil pogoj za upokojitev. »Upam, da bomo v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled naredili muzej blejskega turizma, tu se vidim v prihodnje,« nam je zaupal. »Mislim, da se ljudje ne zavedajo, da spremembe niso vedno na bolje,« je še dodal Fajfar, ob tem pa Mežanu zaželel uspešno vodenje blejske občine.

Žiri: Franc Kranjc

V Žireh, kjer je bilo med prvouvrščenima kandidatoma po prvem krogu le glas razlike, je tokrat z malce večjo razliko zmago slavil Franc Kranjc (predlagatelj Aleš Dolenc s skupino volivcev). Volivci so mu namenili 1325 oziroma 51,52 odstotka glasov, protikandidat Štefan Bogataj pa je zbral 1247 oziroma 48,48 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 64,13-odstotna.

Franc Kranjc je izide volitev skupaj s člani družine in številnimi podporniki pričakal v Zadružnem domu. V svojem nagovoru se je najprej zahvalil vsem Žirovcem, ki so glasovali zanj, saj je priznal, da ni pričakoval takega rezultata. »Že ob vstopu v volilno kampanjo sem se zavedal, da bo to zahteven projekt,« je poudaril. Večjih sprememb pri delu občine v prihodnje ne načrtuje, saj kot pravi, je stopil v velike čevlje svojih predhodnikov in upa, da bo dostojno nadaljeval njihovo delo. »Želim se, da bi me Žirovci opozarjali na odstopanja od začrtanih programov, dobrodošli bosta tako pohvala kot kritika.« Glede na veliko podporo, ki jo ima z Neodvisno listo za napredek Žirov v občinskem svetu, bodo po njegovih besedah marsikatere rešitve usklajene že vnaprej. »Želim pa si sodelovati z vsemi strankami, ne bom oblikoval nobene koalicije, odprt bom do vseh dobrih predlogov in idej. Je pa olajšanje, ker ima Neodvisna lista za napredek Žirov večino v občinskem svetu, zato upam, da se bomo uspešno in dobro dogovarjali o izvedbi projektov tudi v prihodnje. Vsi delamo za Žiri.« Ob tej priložnosti je pohvalil tudi delo podžupana Jožeta Stanonika. »Zadnjega pol leta se je zelo trudil v vlogi župana, bil je dostopen, operativen. Upam, da bo tudi v prihodnje kot občinski svetnik pomagal občini in občinski upravi.«

Mengeš: Bogo Ropotar

V Mengšu so volivci za novega župana izvolili Boga Ropotarja, ki je že v prvem krogu prejel skoraj 45 odstotkov glasov. V drugem krogu jih je ob 38,47-odstotni volilni udeležbi zbral 63,21 odstotka, njegov protikandidat Franc Hribar pa 36,79 odstotka. Kot je dejal novoizvoljeni župan, ga je v prvem krogu nekoliko presenetila tako velika podpora, ki jo je dobil med petimi kandidati, v drugem pa je bila razlika, tudi glede na anketo, ki smo jo objavili v Gorenjskem glasu, bolj pričakovana.

»Verjamem, da bomo program, ki smo si ga zadali z listo, v največji možni meri uresničili,« je v prešernem vzdušju, ki je med njegovimi podporniki vladalo po razglasitvi rezultatov, povedal Ropotar in nadaljeval: »Želim ostati povezovalen tako kot doslej in peljati projekte skupaj z vsemi Mengšani, jih čim več vklopiti v našo zgodbo in verjamem, da bomo imeli čez nekaj let kaj pokazati in bo tudi občina Mengeš začela prehitevati druge.«

Prizadeval si bo za odprto komunikacijo z občani in povezovanje tudi z drugimi listami v občinskem svetu. Tam je njegova lista sicer prejela sedem od skupno 16 mest. Oblikovanja koalicije sicer ne načrtuje in se bo zanašal bolj na projektno povezovanje. »Tudi doslej smo si prizadevali za čim večji konsenz in upam, da bo tako tudi v prihodnje,« je dejal dosedanji podžupan.

Ropotarjev protikandidat Franc Hribar je v odzivu na rezultate zapisal, da spoštuje voljo volivk in volivcev. Zahvalil se je za podporo in obljubil, da si bo prizadeval za izpolnitev programskih ciljev.

Komenda: Jurij Kern

Težak boj za prazno župansko mesto se je obetal v Komendi, kjer je med štirimi kandidati najboljša dva v prvem krogu, Majdo Ravnikar in Jurija Kerna, ločevalo le dobre tri odstotke glasov. Na koncu so v drugem krogu komendski volivci ob 57,55-odstotni podpori prednost pred dosedanjo direktorico občinske uprave dali Juriju Kernu, ki je razglasitev rezultatov z družino in podporniki pričakal v komendskem planinskem domu. Kot je dejal, rezultati sicer niso presenečenje. »Presenečen pa sem, da sem dobil tako veliko število glasov, saj je bila protikandidatka zelo močna. A volivci so jasno pokazali, da si v Komendi želijo spremembe, ki so jih stalno napovedovali. Spremembe, v katere verjamem, je bil tudi moj moto. In vsem občanom obljubljam, da bodo vrata občine odprta za njihove ideje in predloge, da bomo lahko skupaj zgradili boljšo Komendo,« je po razglasitvi strnil misli Kern.

Kot je dejal, bo delo v občinskem svetu sicer zelo težko – 14 sedežev si je porazdelilo kar osem list, med njimi pa ni liste novoizvoljenega župana, ki je kandidiral brez liste. »To je bila načrtna odločitev, saj sem želel nastopiti kot neodvisen kandidat in pri nikomer nisem iskal podpore, sem bil pa vesel tiste, ki so mi jo izkazali drugi, tudi nekateri protikandidati v prvem krogu,« je povedal novoizvoljeni župan, ki si je za prvo nalogo zadal revizijo vseh poslov, opravljenih v preteklosti. »Z vsemi zaposlenimi na občinski upravi in tudi občinskimi svetniki bom opravil pogovore in se nato na osnovi tega odločil, kako peljati občino naprej,« je še povedal o svojih prvih nalogah.