Pot večinoma poteka po gozdu. Že na odprtju je bilo zanjo veliko zanimanja. / Foto: Peter Košenina

Čuk Valentin vabi na obisk

Gozdna učna pot na Golem Brdu Pustolovščina koconogega čuka Valentina je v prvi vrsti namenjena otrokom.

Golo Brdo – Golo Brdo je naselje v občini Medvode. Pred kratkim so tam odprli gozdno učno pot, ki je deležna velikega zanimanja. Je polna presenečenj, po njej pa se podate s pomočjo knjižice, v kateri ima glavno vlogo koconogi čuk Valentin. Koconogi čuk se od navadnega čuka loči po pokončnejši drži, debelejši glavi in daljšem repu.

Projekt je bil izveden s sredstvi participativnega proračuna Občine Medvode za leti 2021 in 2022. Predlagala sta ga Danaja Kek in Simon Trampuš, izglasovali pa prebivalci krajevne skupnosti Golo Brdo - Seničica. Avtorica besedila in ilustracij je Danaja Kek, knjižico pa je oblikoval Simon Trampuš. Oba predlagatelja sta bila pri projektu tudi najbolj aktivna. Skupaj sta si zamislila vsebine, oblikovala knjižico in poučne interaktivne table na poti. Pri tem so jima pomagali lokalni obrtniki, Zavod za gozdove, Planinsko društvo Medvode in Lovska družina Medvode. Knjižica je na voljo v Knjižnici Medvode, v TIC Medvode in v hišici ob poti. Pot so uradno odprli 5. novembra. Poteka po gozdu, kjer so doma velike in male živali, ki otroke z veseljem povabijo na obisk. »Pot se začne v bližini Slavkovega doma in konča 'pri hrastu', zanjo pa potrebujemo okrog pol ure. Na njej je šest postaj. Prva je hišica s knjižico, tematika druge so sledi živali, druge žuželke, tretje gobe, ptice, drevesa in rastline, četrta predstavlja vse o srni, zadnja pa o divjem prašiču. Vključili smo živali in rastline, ki so na tem območju. Z obiskom smo zelo zadovoljni. Pot je dobro obiskana, obiskovalcem je zelo všeč,« je povedal Simon Trampuš.

Poudarja še, da je pot poučna, otroci na njej rešujejo različne naloge, zbirajo žige in lepijo nalepke. Njihova vsebina nagovarja k ohranjanju narave, varovanju okolja in zaščiti živali.