/ Foto: Tina Dokl

Do 11. ure glasovalo deset odstotkov volivcev

Na Gorenjskem so imeli do 11. ure najvišjo volilno udeležbo v Žireh, kjer je glasovalo več kot 18 odstotkov volivcev, najnižjo pa na Jesenicah z dobrimi 6 odstotki.

Kranj – Danes poteka drugi krog lokalnih volitev, v katerem volivci v 47 občinah, kjer nihče od kandidatov v prvem krogu ni prejel večine glasov, volijo novega župana. Po podatkih občinskih volilnih komisij je do 11. ure glasovalo 50.262 volilnih upravičencev, kar je 10,24 odstotka. Najvišja volilna udeležba je bila v občini Veržej (24,61-odstotna), najnižja pa v občini Jesenice (6,22-odstotna).

Na Gorenjskem danes župana volijo v sedmih občinah – v Žireh (kandidata Štefan Bogataj in Franc Kranjc), Kranju (Matjaž Rakovec in Ivo Bajec), na Jesenicah (Blaž Račič in Peter Bohinec), v Kranjski Gori (Henrika Zupan in Blaž Veber), na Bledu (Janez Fajfar in Anton Mežan), v Mengšu (Bogo Ropotar in Franc Hribar) in Komendi (Majda Ravnikar in Jurij Kern). Najvišjo volilno udeležbo so zabeležili v Žireh (18,51 odstotka) in Kranjski Gori (17,42 odstotka), najnižjo pa na Jesenicah (6,22 odstotka) in v Kranju (6,47 odstotka).

V nekaterih občinah potekajo tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti, v Kranju pa tudi svetovalna referenduma za spremembo območij štirih krajevnih skupnosti (Primskovo, Bratov Smuk, Planina in Huje).