Strašljivi peklenščki treh dežel, Slovenije, Italije in Avstrije, so ogreli Podkoren, kjer se je zbralo rekordno število udeležencev./ Foto: Primož Pičulin

Ognjeni spektakel treh dežel

Približuje se praznik prvega od dobrih mož, ki v decembru obišče otroke, in srečanja Miklavževih spremljevalcev iz pekla so v polnem zagonu. Tokrat so strašili v Podkorenu.

Vsak član podkorenske skupine mora prestati prav poseben krst ...

Podkoren – Spremljevalci in pomočniki Miklavža, ki izvirajo še iz poganskih časov, so se minuli petek zbrali v Podkorenu, kjer je potekalo že tradicionalno srečanje parkeljnov iz treh dežel. V središču vasice pod lipo se je zbralo rekordno število udeležencev, saj je nastopilo kar trideset skupin peklenščkov, ki so svojo strašljivost pokazali v obliki mimohoda.

Mednarodni dogodek

»Največ skupin je tokrat iz sosednje Avstrije, nastopile bodo seveda tudi slovenske ekipe in hudiči iz Italije. Že od prvega srečanja peklenščkov v letu 2006 je glavni namen dogodka predvsem obujanje in ohranjanje tradicije ter kulturne dediščine,« je pojasnil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber in dodal, da so parkeljni v Podkorenu že vrsto let, vendar so s časom srečanja precej zamrla. »Veseli nas, da so v zadnjih letih srečanja prerasla v pravi mednarodni dogodek in upamo, da bo tudi v prihodnje udeležba tako dobra,« je še dodal Veber.

Maske so ročno delo

Ognjeni spektakel je odprl Trentar, glavni parkelj podkorenske skupine, ki velja za enega izmed najsrhljivejših. Podkorenska skupina parkeljnov še vedno ohranja tradicionalno podobo, in kot je pojasnil vodja skupine Bor Benet, poskušajo čim bolj ohraniti pristno podobo in stare običaje. »Naša skupina je posebna, ker ne nosimo mask, ki so približki avstrijskih krampusov. Stremimo k temu, da so maske ročno delo, izdelane iz naravnih materialov, uporabljamo živalsko rogovje, različne vrste kož in kravje zvonce,« je razložil Bor in dodal, da vsakdo ni primeren za parkeljna.

Vsak član podkorenske skupine mora namreč prestati prav poseben krst, kakšnega, pa ni želel izdati.