O prvi Prešernovi ljubezni

Ivan Sivec v Kranju in Mengšu predstavlja novo slikanico Prva Prešernova ljubezen.

Kranj, Mengeš – V teh dneh je izšla slikanica Prva Prešernova ljubezen najbolj plodovitega slovenskega pisatelja Ivana Sivca v sodelovanju s priznanim ilustratorjem Juretom Engelsbergerjem. Avtorja bosta slikanico v pogovoru z Mijo Aleš predstavila danes, v petek, 2. decembra, ob 15. uri v Območnem stičišču kulturnih društev ZKD Kranj, kjer bo na ogled tudi razstava Engelsbergerjevih ilustracij.

Slikanica Prva Prešernova ljubezen je namenjena otrokom od 5. do 10. leta starosti kot prvo srečanje z našim največjim pesnikom. V njej so na duhovit in hkrati preprost način prikazani vsi osnovni podatki o Prešernovem življenju in delu, od Poezij do Sonetnega venca, Krsta pri Savici in nastanka besedila za Zdravljico. Kot pove Ivan Sivec, je poudarek v slikanici na Prešernovi prvi ljubezni – Mariji Kljun iz Gradca – ki se ji je Prešeren načrtno odpovedal, saj se je zavedal, da bi v primeru, da bi sprejel njeno igro, za vedno utonil v nemškem svetu. »Tako pa se je zavestno predal – ljubezni do domovine. Besedilo in ilustracije so vpeljane na način, da Zemljo obiščejo vesoljčki, ki odkrijejo enega najpomembnejših Slovencev nasploh Franceta Prešerna in njegovo neminljivo delo. Slikanico prepletajo Prešernovi najlepši verzi,« je še zapisal Sivec.

V soboto, 3. decembra, ob 19. uri pa Župnija Mengeš ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture vabi v Župnijski dom v Mengšu, kjer bo poleg slikanice Prva Prešernova ljubezen predstavljen še roman o velikem Mengšanu Janezu Trdini. V pogovoru bodo sodelovali pisatelj Ivan Sivec, citrarski duet Neli in Karmen Zidar Kos in župnik Marko Košir.