Na Gorenjskem oziroma v volilni enoti Kranj se je vseh treh referendumov udeležilo več kot 92 tisoč oziroma 44 odstotkov volivcev. / Foto: Gorazd Kavčič

Na referendumih večina za uveljavitev treh zakonov

Za uveljavitev novel zakonov o RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi je glasovalo okoli 62 odstotkov volivcev, spremenjen zakon o vladi pa jih je podprlo več kot 56 odstotkov.

Volilni okraj Škofja Loka 2, kjer so imeli z dobrimi 50 odstotki najvišjo volilno udeležbo na Gorenjskem, je kot edini gorenjski volilni okraj tudi večinsko zavrnil vse tri zakonske novele. Proti zakonu o RTV Slovenija je glasovalo 56,10 odstotka tamkajšnjih volivcev, zakon o dolgotrajni oskrbi jih je zavrnilo 57,48 odstotka, zakon o vladi pa 61,70 odstotka. Slednji zakon je zavrnitev prejel tudi v okrajih Škofja Loka 1 (50,88 odstotka glasov proti) in Kranj 3 (55,84 odstotka glasov proti).

Podpora vladnim oziroma koalicijskim zakonom, s katerimi bodo reorganizirali vlado, spremenili način upravljanja in vodenja nacionalne radiotelevizije ter za leto dni odložili uveljavitev pred slabim letom sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, je bila nesporna. Proti uveljavitvi vseh treh novel zakonov je namreč glasovalo premalo volivcev, da bi sploh dosegli zavrnitveni kvorum, to je najmanj 338.869 glasov proti.

Kranj – Pobudnikom treh zakonodajnih referendumov iz največje opozicijske stranke SDS ni uspelo s predlogom, da volivci na nedeljskem trojnem zakonodajnem referendumu zavrnejo uveljavitev novele zakonov o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi. Po delnih in neuradnih izidih (včeraj so šteli glasove po pošti, 5. decembra pa še glasovnice, prispele iz tujine) so volivci največjo, 62,80-odstotno, podporo izrekli noveli zakona o RTV Slovenija. Besedo za je namreč obkrožilo 441.783 glasov volivcev, proti uveljavitvi zakona pa 261.725 oziroma 37,20 odstotka vseh, ki so glasovali. Novelo zakona o dolgotrajni oskrbi je podprlo 437.149 oziroma 62,23 odstotka volivcev (proti 265.381 oziroma 37,78 odstotka volivcev), največ glasov za zavrnitev (304.238 oziroma 43,35 odstotka) je prejela novela zakona o vladi, a še vedno manj kot glasov podpore (397.540 oziroma 56,65 odstotka). Na vseh referendumih je glasovalo več kot 705 tisoč volivcev, kar pomeni približno 42-odstotno udeležbo.

Podpora vladnim oziroma koalicijskim zakonom, s katerimi bodo reorganizirali vlado, spremenili način upravljanja in vodenja nacionalne radiotelevizije ter za leto dni odložili uveljavitev pred slabim letom sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, je bila nesporna. Proti uveljavitvi vseh treh novel zakonov je namreč glasovalo premalo volivcev, da bi sploh dosegli zavrnitveni kvorum, ki je bil ob skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev določen na najmanj 338.869 glasov proti.

Golob: Z referendumi se ne gre igrati

»Želim si, da je politika danes spoznala, da se z referendumi ne gre igrati,« je predsednik vlade Robert Golob dejal v prvem odzivu na izide nedeljskih referendumov. Ti pomenijo jasno sporočilo politiki, da ni izvoljena, da blokira delo države, ampak da dela v korist državljanov, je poudaril in izrazil upanje, da opozicija zakonov, ki so bili v nedeljo potrjeni, ne bo ponovno zaustavljala. To se mu morda ne bo uresničilo, saj se že omenja možnost ustavne presoje zlasti zakona o RTV Slovenija. Kot je namreč za RTV Slovenija dejal ustavni pravnik in nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, se zakon giblje na meji ustavnosti.

Tudi podpredsednica vlade in predsednica SD Tanja Fajon je poudarila, da je nedeljsko sporočilo ljudi predvsem to, da aktualna vlada in koalicija uživata zelo močno zaupanje: »Vsi zakoni so prestali preizkušnjo kljub mogoče številnim kompleksnim temam, negotovosti. Gre tudi ne nazadnje za test, preizkušnjo vlade. Zdaj bomo lahko delali naprej še samozavestneje, to, kar smo ljudem obljubili.«

Grims: Volivci se niso zavedali, kaj so odločili

Poslanec Branko Grims (SDS) je na drugi strani podvomil, da so se volivci zavedali vsebine svoje odločitve: »Kajti danes so s potrditvijo zakonov ljudje dejansko izglasovali višje davke, višji RTV-prispevek in ideološki monolit na javni radioteleviziji, ki bi morala biti pluralna. Odpovedali so se svojim pravicam iz trajnostne oskrbe za vsaj leto dni, lahko pa za vedno.« Ob tem se moramo vprašati, »kakšna je situacija v Sloveniji, da se je namesto o vsebini uspelo prek medijev kanalizirati razpravo o ideologiji, pa osebne predsodke, kdo je za tega in kdo je za onega«, namesto da bi se ljudje odločali, kaj je bolje zanje, je poudaril. »In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933,« je še pristavil.

V okraju Škofja Loka 2 trikrat proti

Uveljavitev vseh treh zakonov so sicer večinsko podprli v vseh osmih volilnih enotah. Če pogledamo po volilnih okrajih, so za uveljavitev zakona o RTV Slovenija večinsko glasovali v 78 volilnih okrajih po Sloveniji, v desetih pa proti zakonu. Med slednjimi je tudi volilni okraj Škofja Loka 2. Za zakon o vladi je bilo 66 volilnih okrajev, 22 pa proti, med njimi tudi volilni okraji Škofja Loka 1 in 2 ter Kranj 3. Zakon o dolgotrajni podpori je prejel podporo v 75 volilnih okrajih, med trinajstimi okraji, kjer je večina volivcev obkrožila besedo proti, pa je tudi volilni okraj Škofja Loka 2.

Na Gorenjskem oziroma v volilni enoti Kranj je bila volilna udeležba okoli 44-odstotna. Za uveljavitev novele zakona o RTV Slovenija je glasovalo nekaj več kot 60 odstotkov volivcev, zakon o dolgotrajni oskrbi je podprlo 59 odstotkov gorenjskih volivcev, zakon o vladi pa dobrih 53 odstotkov.