Novo sezono bodo prihodnji teden začeli biatlonci, ki so se pripravljali pod vodstvom novega glavnega trenerja Nemca Ricca Grossa. / Foto: Tina Dokl

Biatlonci predstavili cilje

Biatlonci danes odhajajo v Skandinavijo. V torek se bo v Kontiolahtiju začela nova sezona svetovnega pokala, v Idreju pa pokal IBU, na katerem bo prvič kot biatlonka nastopila Anamarija Lampič.

Ljubljana – Biatlonci so se v sredo dobro razpoloženi predstavili pred začetkom nove sezone. O ciljih so spregovorili člani reprezentance A Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Alex Cisar, Toni Vidmar, Lovro Planko, sestrični Polona in Živa Klemenčič ter Anamarija Lampič. Vsi z izjemo slednje danes potujejo v Kontiolahti na Finsko na uvodno postajo svetovnega pokala. Anamarija Lampič, novinka v biatlonu, bo sezono začela v Idreju na Švedskem na pokalu IBU. Lovila bo vstopnico za svetovni pokal.

Potrdili so, da so dobro trenirali in komaj čakajo, da svojo pripravljenost preverijo v svetovni konkurenci, v kateri ne bo Rusov in Belorusov. »Poletje je bilo uspešno, tako kot zadnja trening kampa v Ramsauu in na Obertilliachu. Skrbeli smo za kondicijsko pripravo in imeli veliko ponovitev na strelišču. Poudarek smo dali tudi vzdušju v ekipi, kar je zelo pomembno,« je poudaril Ricco Gross, novi glavni trener reprezentance, njegov pomočnik za moški del Janez Marič pa je dodal, da je opazil veliko razliko med lani in letos, med drugim, da ima Gross precej večjo avtoriteto, vpeljal pa je tudi nekaj novosti.

Tomas Globočnik, vodja panoge biatlon, je pojasnil, da je primarni cilj sezone, da se moška ekipa uvrsti v prvo deseterico pokala narodov, ženska pa v dvajseterico. »Cilj je 17. mesto, ki prinaša dodatno kvoto v svetovnem pokalu. Trenutno lahko na tekmah svetovnega pokala nastopamo s petimi moškimi in tremi ženskami.« Med posameznimi cilji je omenil tudi stopničke. Prvi kandidat zanje je zagotovo Jakov Fak. »Trening je bil dobro zastavljen. Koncept, da smo že od samega začetka od tri do štiri dni na Pokljuki, da intenzivne treninge delamo vsi skupaj, je dobrodošel. Vidi se, da mlajši tekmovalci zelo hitro napredujejo, in za nas kot ekipo je to odlično. Upam, da bomo imeli dobre rezultate kot ekipa. Čaka nas še nekaj dni negotovega stanja, potem pa bomo videli, kje smo. Rezultati povejo vse. To je najbolj realna slika. Tekme so za športnika ogledalo, na svetovni ravni ovrednotijo, kako dober si,« razmišlja Jakov Fak.

Prvo ogledalo bo biatloncem nastavljeno že v torek.