V edini gorenjski mestni občini, Kranju, bo potreben drugi krog županskih volitev. Vanj sta se, kot smo pravilno napovedali v Gorenjskem glasu, uvrstila aktualni župan Matjaž Rakovec (kandidat SD) in Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije). V Kranju bodo 4. decembra izvedli tudi svetovalna referenduma za spremembo območij štirih krajevnih skupnosti. / Foto: Tina Dokl

Šestnajst županov že izvoljenih

Na Gorenjskem je bilo na županskih volitvah najtesneje v Gorjah, kjer je po še neuradnih rezultatih odločilo 22 glasov. Od aktualnih županov, ki so vnovič kandidirali, se je za zdaj poslovil le Anton Luznar (Železniki).

Kranj – Po splošnih lokalnih volitvah, ki se jih je v nedeljo udeležilo 798.835 oziroma 47,47 odstotka volivcev, so novega župana oziroma županjo po neuradnih podatkih občinskih volilnih komisij že dobili v 165 od skupno 212 občin. V preostalih 47 občinah bodo 4. decembra izvedli še drugi krog županskih volitev. Ta bo potreben tudi v sedmih gorenjskih občinah (Kranjska Gora, Jesenice, Bled, Kranj, Žiri, Komenda in Mengeš), medtem ko so bili v šestnajstih že izvoljeni novi župani. Na Gorenjskem se je volilna udeležba gibala od 33,57 odstotka v Medvodah do 71,65 odstotka v Gorjah.

Prav v Gorjah so volivci poskrbeli za najtesnejši razplet volitev za župana na Gorenjskem, saj je aktualni župan Peter Torkar (50,68 odstotka) prejel le 22 glasov več od nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja (49,32 odstotka). Od aktualnih županov so bili izvoljeni še Franc Čebulj (Cerklje), ki ima pred sabo rekordni, že osmi mandat, Leopold Pogačar (Žirovnica), Ciril Globočnik (Radovljica), Jožef Sodja (Bohinj), Tine Radinja (Škofja Loka), Ciril Kozjek (Šenčur), Andrej Karničar (Jezersko), Matej Slapar (Kamnik), Aco Franc Šuštar (Vodice), Milan Čadež (Gorenja vas - Poljane), Ivan Meglič (Naklo), Nejc Smole (Medvode) in Rok Roblek (Preddvor). Zadnji štirje na volitvah niti niso imeli protikandidatov.

V Železnikih so se volivci odločili za novega župana, saj je dosedanjega župana Antona Luznarja (27,39 odstotka) gladko premagal Marko Gasser (60,39 odstotka). Po odhodu Boruta Sajovica v državni zbor imajo novega župana tudi v Tržiču, kjer je s približno 58 odstotki zmagal Peter Miklič.

V sedmih gorenjskih občinah bodo novega župana ali županjo dobili šele po drugem krogu. V mestni občini Kranj bo 4. decembra Ivo Bajec izzval zdajšnjega župana Matjaža Rakovca. Na Jesenicah se bo z aktualnim županom Blažem Račičem pričakovano pomeril Peter Bohinec, na Bledu pa bo dvoboj sedanjega župana Janeza Fajfarja in nekdanjega podžupana Antona Mežana. V Kranjski Gori se bodo volivci odločali med Henriko Zupan in Blažem Vebrom, v Komendi med Majdo Ravnikar in Jurijem Kernom, v Žireh sta se v drugi krog uvrstila Štefan Bogataj in Franc Kranjc, v Mengšu pa Bogo Ropotar in Franc Hribar.

V nedeljo so seveda tudi v gorenjskih občinah izvolili še nove mestne oziroma občinske svetnike ter člane svetov krajevnih in vaških skupnosti.

Kako smo napovedali

V petek smo volilne izide napovedali tudi v Gorenjskem glasu. Naša volilna napoved, ki so jo izdelali v klicnem centru Prizma IP iz Škofje Loke, se je izkazala za precej zanesljivo. Za razliko od večine drugih anket smo tako v Kranju napovedali drugi krog med Matjažem Rakovcem in Ivom Bajcem. Pravilno smo napovedali tudi skoraj vse druge zmagovalce prvega kroga županskih volitev, razen v Kranjski Gori in na Bledu, a smo v obeh občinah napovedali drugi krog volitev z istimi županskimi kandidati, ki so se vanj tudi dejansko uvrstili. Zmotili smo se še pri napovedi, da bo drugi krog potreben tudi v Železnikih in Tržiču, smo pa pravilno napovedali, da bosta največ glasov prejela že v nedeljo izvoljena Marko Gasser in Peter Miklič. Edini, ki mu nismo napovedali uvrstitve v drugi krog županskih volitev, je Jurij Kern, saj je po naših meritvah več možnosti za drugi najboljši rezultat županskih volitev v občini Komenda pripadlo nekdanjemu županu Tomažu Drolcu.