Redeče zelje s hruškami / Foto: Erika Jesenko

Rdeče zelje

Rdeče zelje je najpogostejša priloga na martinovi pojedini. Čeprav je ta že mimo, naj se rdeče zelje v jesenskih in zimskih mesecih vseeno večkrat pojavi na naših krožnikih. Je zelo hranljivo, hkrati pa s svojo barvo in posebnim okusom prijetno popestri naše jedi.

Za pripravo dušenega rdečega zelja s suhimi slivami potrebujemo: 1 srednjo veliko glavo rdečega zelja (približno 1 kg), 2 srednji veliki čebuli, 200 g suhih sliv, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlički sladkorja, 2 žlici olivnega olja, sol.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje narežemo na tanjše trakove. Večjo posodo segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje, solimo, potresemo s sladkorjem in na hitro prepražimo. Nato primešamo še suhe slive, zalijemo z balzamičnim kisom in tremi žlicami vode. Premešamo in dušimo približno pol ure, da se zelje zmehča. Na koncu po potrebi še dosolimo ali dosladkamo.

Za pripravo solate iz rdečega zelja s hruškami potrebujemo: pol glave rdečega zelja, 1 hruško, 1 korenček, balzamični kis in olivno olje, sol.

Zelje narežemo na tanke trakove oziroma ga naribamo. Prav tako naredimo s korenjem. Hruško narežemo na majhne kocke ali pa jo na grobo naribamo. V skledi skupaj zmešamo zelje, korenje in hruško. Vse skupaj posolimo ter prelijemo z olivnim oljem, balzamičnim kisom in dobro premešamo.