Predlagali skoraj sto projektov

Radovljica – Občani Radov­ljice so v okviru participativnega proračuna Za moj kraj do zaključka postopka 11. novembra oddali kar 99 projektnih predlogov, so sporočili z radovljiške občinske uprave. Participativni proračun omogoča, da pri odločanju o porabi dela proračunskega denarja občani neposredno sodelujejo tako, da predlagajo projekte v vrednosti od dva tisoč do 15 tisoč evrov, z glasovanjem pa soodločajo o njihovem izboru.

V naslednjih tednih bo občinska uprava preverjala skladnost projektnih predlogov s pravilnikom in pogoji javnega poziva in njihovo izvedljivost, po dokončni potrditvi predlogov pa so spet na vrsti občani, ki bodo konec februarja prihodnje leto z glasovanjem odločali, kateri projekti bodo dobili največ podpore in bodo izvedeni v letih 2023 in 2024.

Namen participativnega proračuna je uresničevanje pobud krajanov za večjo kakovost življenja v občini, enakomernejši razvoj naselij v skupnosti in krepitev participacije občanov, še poudarjajo na občinski upravi. Za izvajanje participativnega proračuna so krajevne skupnosti v občini razporejene v pet območij, za vsako območje pa je v proračunih za leti 2023 in 2024 za projekte namenjenih po štirideset tisoč evrov, skupno torej štiristo tisoč evrov za dve leti.