Na fotografiji je primer takšnega lažnega zlonamernega sporočila. / Foto: Policija

Vračila davka ne bo

Ljubljana – Policija je te dni med prebivalci zaznala povečano število lažnih elektronskih sporočil, ki jih pošiljajo spletni goljufi in v katerih se predstavijo kot Finančna uprava RS (FURS). Goljufi v sporočilih navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa seveda ne drži. Sporočila so namreč poslanega z namenom t. i. spletnega ribarjenja (pridobivanja podatkov), saj je v njem priložena povezava na stran, ki je samo videti kot stran FURS, v resnici so jo postavili spletni goljufi.

Če prejemnik sporočila v spletno stran vnese svojo davčno številko, telefonsko številko in v nadaljevanju enkratno geslo za dostop do spletne banke, lahko te podatke spletni goljufi uporabijo za vstop v njegovo spletno banko in mu ukradejo denar. Običajno ga nato nakažejo na transakcijske račune, odprte v tujini.

Uporabnike policija zato poziva, naj bodo zelo pozorni na tovrstna elektronska sporočila, naj nanje nikakor ne odgovarjajo in ne klikajo na priložene povezave. Nikakor ne smejo vnašati svojih podatkov, prejeto elektronsko pošto morajo izbrisati, pošiljatelja pa dodati na t. i. listo nezaželene pošte oziroma ga blokirati.

V primeru oškodovanja, torej če je že prišlo do finančnih transakcij, policija predlaga, da zadevo prijavite osebno v najbližji policijski enoti ali s spletno prijavo kaznivega dejanja.