Na umetniški rezidenci so delovali trije mladi glasbeniki – Maj Brinovec, Nina Pavšek in Žan Berložnik. / Foto: Maša Pirc

Mladi raziskovalci glasbe

V četrtek se je s koncertom v Stolpu Škrlovec predstavil trio programa Mladi raziskovalci, ki je pet dni ustvarjal na rezidenci v Layerjevi hiši.

Kranj – Na umetniški rezidenci v Layerjevi hiši so tokrat muzicirali trije mladi glasbeniki, saksofonist Maj Brinovec, klarinetistka Nina Pavšek in kitarist Žan Berložnik. Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi raziskovalci – gre za program Inštituta. abeceda, katerega mentor je Dré A. Hočevar in ga sofinancira tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije – je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja. V letu 2022 je eden od ustvarjalcev na rezidenci saksofonist in skladatelj Maj Brinovec, ki začenja študij saksofona na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Skupina je na rezidenci delovala od ponedeljka do petka in vadila koncertni program Glasba (b) za saksofon, klarinet in kitaro, ki ga je Brinovec skomponiral posebej za to priložnost. Program oziroma kompozicija je bila prvič v sicer drugačni obliki izvedena poleti v Kostanjevici na Krki, tokrat pa so jo glasbeniki še nadgradili. Nova glasba, ki jo je v približno uro dolgem koncertu izvedel trio, je ustvarjena po načelu nepopisanega lista, »carte blanche«, in se v izhodišču navezuje na raziskovalna vprašanja, ki zadevajo kompozicijski proces vgrajene tematike konteksta, forme in orkestracije.

Kot so zapisali v Inštitutu .abeceda se set kompozicij osredotoča na »določene parametre kompozicijskih odločitev«; tako imenovano pravilo »napetosti in sprostitve« je mogoče najti v sosledju kompozicij, orkestracije ter v posledično ustvarjalnem karakterju in vzdušju. Brinovec to pravilo doseže s postopnim uvajanjem inštrumentov, ki se predstavljajo v kombinaciji solističnih in ter skupnih vložkov. Kot je dodala direktorica Inštituta.abeceda Pia Reš, so se z Layerjevo hišo dogovorili tudi za sodelovanje v prihodnjem letu, ko se v sklopu programa Mladi raziskovalci VI. obetata dve rezidenci – ena spomladi in ena jeseni – z zaključnima koncertnima nastopoma. Z zasedbami bosta v letu 2023 v Kranju na rezidenci vsak v svojem terminu ustvarjala violist Domen Kužnar in bobnar Luka Matić.