Pred hotelom se okrog desete ure zbere pisana kolesarska druščina, ki se pod strokovnim vodstvom odpravi na različno zahtevne trase. / Foto: Grega Flajnik

Emilija - Romanja s kolesom, 4. del

V želji podaljšati poletno sezono so nekateri hoteli svojo klasično poletno ponudbo dopolnili še s ponudbo, ki ustreza kolesarjem. Na ta način lahko sezono začnejo že konec marca in jo končajo v sredini oktobra. Torej imajo lahko hotel odprt še enkrat dlje kot drugi, ki računajo samo na poletne goste.

In kaj je tipična ponudba kolesarskega hotela? Najprej morajo imeti veliko kolesarnico, kjer gostje lahko shranijo svoja kolesa. Vsako kolo mora biti na svojem stojalu, boljši hoteli imajo v kolesarnici tudi osnovno orodje za popravilo; v času, ko se gostje odpravljajo na kolesarjenje, je v kolesarnici prisoten tudi serviser koles, največkrat je to kar hišnik. V hotelu je oglasna deska, na kateri kolesarji najdejo osnovne podatke, ki jih potrebujejo za kolesarjenje – vremenska napoved za naslednje dni, kje si lahko izposodijo ali servisirajo svoje kolo, katere so najboljše kolesarske poti v okolici so najosnovnejši podatki. Objavljena je kolesarska trasa za naslednji dan. V letnem času, ko so gostje pretežno kolesarji, hoteli namreč organizirajo različno zahtevne skupine, ki se vozijo pod strokovnim/kolesarskim vodstvom. Vodniki so največkrat domačini, ki so vajeni skupinske vožnje in poznajo okoliške ceste. Gost se lahko prijavi v eno izmed skupin, ki jo izbere glede na svojo pripravljenost. In potem mu ni treba skrbeti, kje se bo vozil in kaj storiti, če se mu pokvari kolo. Za vse poskrbijo kolesarski vodniki. Mi smo na svojem izletu srečali številne skupine iz Kanade, Avstralije in Nemčije, ki so bivale v kolesarskih hotelih.

Tudi hotelska prehrana je prilagojena zahtevam rekreativnih športnikov. Ponudba hrane mora biti uravnotežena, predvsem pa ne sme manjkati ogljikovih hidratov. Torej so vsak dan na jedilniku testenine vseh vrst. Kolesarski hoteli pogosto ponujajo tako imenovani polpenzion plus, kar pomeni, da poleg obilnega zajtrka in večerje kolesarjem ponudijo lažji obrok hrane, takoj ko pridejo s kolesarjenja, to je okrog 15. ure. Ob sadju, manjših sendvičih ali krožniku testenin in sadnem napitku tako utrujeni kolesar lažje počaka večerjo.

Ponudbo kolesarskih hotelov v pokrajini Emilija - Romanja lahko najdete na spletni strani www.terrabici.com. Hotel Gambrinus, kjer smo bivali mi, je prijazen družinski hotel, ki ga vodita brat in sestra Luca in Grazia. Predvsem Grazia je navdušena nad vsem, kar je povezano s kolesarstvom. S ponosom nam je povedala, da sta pri njih bivala tudi Cadel Evans in lastnik tovarne koles Maurizio Fondriest, pokazala nam je rumeno majico, ki jo je na eni od etap dobil Marco Pantani. Povedala nam je veliko zgodb v zvezi s svojimi kolesarskimi gosti in že prvi večer bi se lahko zaklepetali pozno v noč. A vedeli smo, da nas naslednji dan čaka kolesarjenje v San Marino, najvišjo točko našega potepanja.