Jabolčna galeta

Jabolčna pita je ena tistih klasičnih slaščic, s katero zagotovo ne moremo zgrešiti. Ne zahteva kompleksnih sestavin in zapletene priprave. Po sestavnih skoraj enaka, a še bolj preprosta za pripravo pa je jabolčna galeta.

Za pripravo jabolčne galete potrebujemo: za testo 150 g polnozrnate moke, 100 g bele moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, naribano lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 350 g jabolk, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 1 pest rozin, 2 žlici limoninega soka, pol žličke cimeta. 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo obe moki, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolkom očistimo semena, jih narežemo na tanke rezine ter jih stresemo v skledo. Narezana jabolka posujemo s sladkorjem, cimetom, rozinami in vse skupaj zalijemo z limoninim sokom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo.

Sestavljanje galete: Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo na papir za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Na sredino stresemo jabolčni nadev ter ga poravnamo po celotni površini, približno 4 centimetre roba testa pa pustimo brez nadeva. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove nato premažemo še s stepenim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Jabolčna galeta je izjemno hitra za pripravo. Če testo razvaljamo med dvema peki papirjema, ne bomo umazali niti kuhinjske površine in bomo tako hitri tudi pri pospravljanju kuhinje. Poleg tega bo testo že takoj na papirju za peko, s čimer ga bomo tudi lažje prestavili na pekač.