Nekateri ustvarjalci in gostje predstavitve projekta Pravljičnih 7 / Foto: Nik Bertoncelj

Dobrodelnih Pravljičnih sedem

V dobrih štirih letih je dobrodelni literarno-umetniški projekt Pravljičnih 7 presegel vsa pričakovanja, rezultat pa je ravno izdana knjiga Pravljičnih 7. Projekt je prepletel domišljijo skoraj stotih ustvarjalcev iz sedmih evropskih držav.

Knjigo lahko naročite preko spleta https:
//pravljicnih7.si/ ali na sedežu Fundacije Aljažev kraj v Mojstrani.

Pripovedovanje nas uči pomembne vrline: prisluhniti drug drugemu. V Gledališču Toneta Čufarja so na petkov večer pripovedovali o projektu in sedmih edinstvenih pravljicah, v katerih se, kot je dejal avtor in idejni vodja projekta Primož Mirtič Dolenec, zrcali pravi mozaik življenjskih izkušenj: o izgubah in strahovih, o ljubezni in upanju. »Zelo težko je ubesediti veličino projekta, ki smo ga izpeljali. Danes namreč mineva natanko 1507 dni od moje prve objave na Facebooku in s tem uradnega začetka projekta. Takrat, pred dobrimi štirimi leti, ko sem na izmenjavi na Finskem pil kavo in prišel na idejo, je bila ta precej drugačna,« se spominja Primož Mirtič Dolenec, ki je najprej želel napisati eno zgodbo z vsega desetimi ustvarjalci in hkrati biti še dobrodelen. Do izida knjige Pravljičnih 7, ki je še čisto sveža, je projekt prepletel domišljijo skoraj stotih ustvarjalcev iz sedmih evropskih držav (Slovenije, Avstrije, Finske, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije). »Kjer je prvi predahnil, je drugi nadaljeval, kar je nekdo povedal, je naslednji narisal.«

Zgodbe, ki povezujejo

Celoten izkupiček od prodaje knjig bodo namenili slovenskemu društvu Hospic in njihovemu programu Tabor levjesrčnih. Gre za program žalovanja otrok in mladostnikov po izgubi bližnje osebe, s katerim jim nudijo podporo v žalovanju, staršem in skrbnikom pa pomagajo razumeti posebnosti ob žalovanju odraščajočih ljudi. »Iskreno upamo, da bodo zgodbe bralce povezale, tako kot so neločljivo združile tudi življenja nas, ustvarjalcev, predvsem pa, da bodo v njih tolažbo in moč našli tisti, ki prav zdaj najbolj pogrešajo toplino bližnjih,« je v spremno besedo napisal Primož Mirtič Dolenec.

Plemeniti cilj za otroke

Projekt je omogočilo več donatorjev, pod svoje okrilje ga je vzela in podprla Fundacija Aljažev kraj, častno pokroviteljstvo pa je prevzel predsednik države Borut Pahor.«Ob pravljici vedno pomislim na to, ali bo imela srečen konec. Danes, ko sem slišala levjesrčni in komu je pravzaprav namenjena, sem si rekla: poglej, kakšen plemeniti cilj, spet za otroke. Za tiste, ki potrebujejo pomoč, za tiste, ki ste jim namenili toliko svojega prostega časa. Naj se pravljice za tiste, ki so jim namenjene, srečno končajo,« je svoje misli podelila svetovalka predsednika države Vlasta Nussdorfer in prenesla tudi njegovo zahvalo in čestitke. »Projekt Pravljičnih 7 je zgodba o uspehu, zgodba, ki povezuje generacije in je segla preko meja Slovenije. Ponosni smo, da bomo z zbranimi sredstvi otrokom, ki ob izgubi svojcev preživljajo trenutke praznine, lahko omogočili nekaj lepih spominov. Hvala vsem, ki ste z izredno srčnostjo, prostovoljstvom in predanostjo ustvarili projekt. Hvala vsem, ki ste verjeli v vse nas,« pa je dejala predsednica upravnega odbora Fundacije Aljažev kraj Alenka Mirtič Dolenec.

Sedem zgodb

Na več kot 240 straneh se odkriva sedem zgodb: Gozdna pekarna, Pod skupnim nebom, Sreča na nosu, Čudež z Male jase, V iskanju rumenega prahu, Hišica na robu jase, Pomembna je ljubezen. Vsaka zgodba ima sedem poglavij, za vsako poglavje sta poskrbela pisatelj in ilustrator.

Večer so obogatili Triglavski zvonovi pod vodstvom Metke Magdič, citrarja Danica Butinar in Nejc Cuznar, pripovedovalci zgodb in soustvarjalci projekta Maja Horvat, Primož Černelč, Janja Jazbec, Maja Modic, Ema Nunar, Jure Plavec in Lara Jana Gabrijel, mlada pevka Ana Pejič, na harmoniki učenci Jake Kerna in razstava ilustracij Pravljičnih 7. Iskreno se je zahvalila vsem, ki so sodelovali v projektu in ki so pripravili ta nepozabni večer tudi Mira Stušek, predsednica območnega odbora Gorenjska slovenskega društva Hospic. Prireditev je povezovala Branka Smole.

Knjigo lahko naročite preko spleta ali na sedežu Fundacije Aljažev kraj v Mojstrani.