Članice Društva za osteoporozo Kranj na čelu s predsednico Mileno Zupin so organizirale Osteotlon. / Foto: Vilma Stanovnik

Osteotlon za boljše kosti

Ob svetovnem dnevu osteoporoze so v Društvu bolnikov za osteoporozo Kranj pripravili Osteotlon, s seznanjanjem o bolezni, zdravi prehrani in gibanju pa so se predstavili v središču Škofje Loke.

Škofja Loka – O osteoporozi se zadnja leta veliko govori in piše, saj je v Sloveniji znanih okoli 100 tisoč bolnic in okoli 25 tisoč bolnikov z osteoporozo.

Osteoporoza dobesedno pomeni porozne kosti. Kosti, ki so bile močne, postanejo zaradi osteoporoze krhke. Gibi, ki se zdijo sami po sebi umevni, kot je na primer skloniti se in pobrati časopis ali dvigniti vnuka, lahko povzročijo zlome. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi. Takrat je bolezen že napredovala.

Osveščanje o tveganjih, povezanih z zdravjem kosti, je ena najpomembnejših dejavnosti društev bolnikov z osteoporozo, ta pa so dejavna zlasti ob svetovnem dnevu osteoporoze, 20. oktobru.

»Moto letošnjega praznovanja svetovnega dneva osteoporoze je bil Moje kosti, moja odgovornost. V društvu bolnikov z osteoporozo Kranj smo se odločili, da danes v Škofji Loki organiziramo Osteotlon. To pomeni, da smo na prireditvi združili tri dejavnosti. Eno je gibanje, drugo je ozaveščanje o osteoporozi in seznanjanje o dejavnikih tveganja, tretje pa zdrava prehrana. Hrana je namreč pomemben dejavnik tveganja,« je povedala predsednica Milena Zupin iz Preddvora.

»Vsi glede na vse strese in tudi glede na drago zdravo hrano ne morejo živeti zdravo. Je pa zelo pomembno tudi gibanje, treba je iti čim več v naravo, v društvu pa imamo organiziranih več kot trideset skupin terapevtske telovadbe, ki jih vodijo fizioterapevtke,« je pojasnila Milena Zupin, ki je skupaj s članicami društva pripravila zanimivo predstavitev številnih dejavnosti.

Prav tako so pripravili ultrazvočne meritve.

»Ta meritev sicer ni diagnoza, je orientacijska meritev. Mi se ob rezultatih pozanimamo tudi o siceršnjem stanju posameznika, in če je potrebno, ga napotimo naprej,« je tudi pojasnila Zupinova.

Kuharica Emilija Pavlič pa je na stojnici predstavila tudi zdravo hrano in kuhanje.