Novi sporazum med partnerji zagotavlja nadaljevanje tesnega sodelovanja. / Foto: Turizem Kranjska Gora

Obletnico so praznovali na Tromeji

S pohodom in srečanjem na Tromeji so zaznamovali deset let projekta Alpe Adria Trail in prav toliko let odličnega sodelovanja, razvoja in promocije skupnih turističnih produktov treh dežel.

Rateče – Pohodniki treh dežel so se pred dnevi družili na 1508 metrov visoki Peči, ki leži na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, skupaj s predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), turistične organizacije Kärnten Werbung in turistične organizacije Furlanije - Julijske krajine Promoturismo FVG. Vse tri turistične organizacije že desetletje uspešno sodelujejo pri oblikovanju in promociji produkta Alpe Adria Trail, sodelovanja pa si želijo tudi v prihodnje – z upoštevanjem odgovornega in vključujočega turizma tako za turiste, lokalno skupnost, prebivalce kot zaposlene v turizmu.

Projekti treh destinacij pomembno prispevajo k oblikovanju turističnih produktov, ki prestopajo meje držav, hkrati pa odsevajo posebnosti in značilnosti vsake od vključenih destinacij. Gre za aktivne in gastronomske produkte, ki nagovarjajo turiste, ki iščejo edinstvena doživetja. Praznovanja jubileja so se udeležili tudi direktor Kärnten Werbung Christian Kresse, namestnik direktorja Promoturismo FVG Pierluigi Zulianello in direktorica STO Maja Pak. »Pred desetimi leti smo v partnerskem sodelovanju med Slovenijo, avstrijsko Koroško in Furlanijo - Julijsko krajino vzpostavili čezmejno daljinsko pohodniško pot Alpe Adria Trail. Rezultati, ki smo jih dosegli, potrjujejo uspešnost tega sodelovanja. Posebno ponosni smo, da je National Geographic Traveller pohodniško pot Alpe Adria Trail uvrstil med deset najboljših novih pohodniških poti na svetu v letu 2015. Za mednarodno prepoznavnost in priznanja, s katerimi je bila nagrajena skupna pohodniška pot, je zaslužno tudi odlično sodelovanje ponudnikov in drugih ključnih partnerjev poti, za kar se vsem v projekt vključenim iskreno zahvaljujem. Veseli me, da smo sodelovanje treh dežel pri razvoju in promociji pohodniške poti regije Alpe-Adria nadgradili in razširili tudi na področje gastronomije. Pri tem smo si bili enotni, da produkti morajo temeljiti na trajnostnih načelih in nemnožičnih doživetjih ter nagovarjati goste, ki iščejo avtentičnost in visoko dodano vrednost,« je poudarila Maja Pak.