Jabolčni ježki / Foto: Erika Jesenko

Jabolčni ježki

Jabolka so sadje, po katerem najpogosteje posegamo, pa naj bodo ta sveža ali v predelani obliki. So zelo široko uporabna in iz njih lahko ustvarimo najrazličnejše slaščice. Tudi ježke. Malokdo bo ugotovil, da ti ježki v sebi skrivajo jabolko. A kljub temu bodo jabolčni ježki z dodanimi jabolki še kako sočni in sladki, celo še boljši od tistih klasičnih.

Za pripravo jabolčnih ježkov potrebujemo: 5 srednje velikih jabolk, 200 g navadnih piškotov, 200 g bele čokolade, 1 žličko masla, 2 vaniljeva sladkorja, ščep cimeta; za obliv in posip: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja, 1 skodelico kokosove moke.

Jabolka olupimo ter jih naribamo. Uporabimo toliko jabolk, da dobimo približno 600 g naribanih jabolk. V posodi stopimo maslo in na njem prepražimo naribana jabolka. Posujemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem ter dušimo 15 minut, da se jabolka zmehčajo. Ko se jabolka zmehčajo, jih pretlačimo s pasirko za pire krompir. Še v topla jabolka nadrobimo belo čokolado in premešamo, da se ta raztopi. Dobljeno zmes ohladimo in nato vanjo zmešamo mlete piškote. Dobiti moramo maso, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Če je masa preveč vlažna, vanjo vmešamo še nekaj mletih piškotov ali kokosove moke. Maso postavimo za 30 minut v hladilnik, da se nekoliko ohladi in strdi. Med tem časom nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado skupaj z oljem. Iz ohlajene mase oblikujemo srednje velike kroglice in jih nato pomočimo v stopljeno čokolado in povaljamo v kokosovi moki. Ježke postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se čokolada strdi.

Nasvet: Namesto v kokosu lahko ježke povaljamo tudi v zdrobljenih lešnikih, orehih ali mandljih.