Letos dve plaketi

Plaketi Občine Žirovnica bosta prejela nekdanji smučarski skakalec Toni Justin in Brigita Mrak.

Žirovnica – Žirovniški občinski svetniki so na zadnji seji potrdili prejemnike letošnjih občinskih priznanj. V roku so prejeli le tri predloge, vse za podelitev plakete Občine Žirovnica, Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pa je v skladu s pravili predlagala dva.

Plaketi Občine Žirovnica za leto 2022 bosta tako prejela nekdanji uspešni smučarski skakalec Toni Justin z Brega in Brigita Mrak iz Zabreznice, aktivna članica Društva prijateljev mladine Žirovnica. Nagrade Občine Žirovnica za leto 2022 in najvišjega občinskega priznanja, to je naziva častni občan, letos ne bodo podelili.

Društvo prijateljev mladine Žirovnica je Mrakovo predlagalo, ker se s prostovoljnim delom v okviru društva ukvarja že 45 let. Poleg rednega sodelovanja na drugih dogodkih za mladino je članica z najdaljšo zgodovino udejstvovanja pri največjem projektu društva – Letovanju žirovniških otrok v otroškem letovišču Pinea pri Novigradu. »Njena vloga je ključna, saj vsako leto za organizacijo in izpeljavo projektov nameni več kot tristo ur,« so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Toni Justin bo plaketo prejel na predlog Smučarskega skakalnega društva Stol Žirovnica in občinskih svetnikov Neodvisne liste za Žirovnico. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Justina skakalna pot vodila skozi različna tekmovanja slovenskega pokala, kjer je dosegel več vidnih rezultatov. Po zaključeni skakalni karieri je nadaljeval kot trener, bil je tudi prostovoljec pri gradnji skakalnega centra v Glenci in sodnik v smučarskih skokih. Trenutno je član upravnega odbora kluba in vodja vsakoletnega mednarodnega tekmovanja Alpe-Adria za skakalce od 7. do 11. leta starosti.

Občinska priznanja bodo podelili ob občinskem prazniku, ki ga v Žirovnici praznujejo 3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna.