Ob bajtarskem prazniku tradicionalno kuhajo golaž. / Foto: PD Bajtar

Bajtarji na Veliki planini prevzeli ključ

Velika planina – S tradicionalnim bajtarskim golažem in predajo »ključa« planine se je v soboto na Veliki planini začela sezona bajtarjev, ki delujejo pod okriljem Planinskega društva Bajtar. Za uvod že vrsto let pripravijo bajtarski praznik, kjer jim pastirji predajo ključe, svojim zaslužnim članom pa podelijo tudi priznanja oziroma redne, srebrne in zlate značke. Kot je pojasnila Darja Hribar, županja društva, so z letošnjo sezono zelo zadovoljni, saj so v nasprotju s preteklimi epidemiološkimi leti lahko pripravili vse načrtovane dogodke. »Naša sezona traja od oktobra do konca maja, ko pripravimo čiščenje planine, nekateri bajtarji opravijo tlako, krave pa znova pridejo na planino,« je pojasnila Hribarjeva in dodala, da njihovo društvo trenutno združuje približno sto članov. Prihodnje leto 1. januarja načrtujejo tudi koledovanje, kmalu zatem občni zbor, kjer sprejmejo letni program, med stalnimi prireditvami sta tudi pustni smuk in turni smuk ob 1. maja. Zaščitni znak bajtarskega praznika je golaž, kuhan v loncu, ki je šel tudi tokrat v slast obiskovalcem. Recept zanj pa, kot pravi Hribarjeva, kuhar skrbno varuje in ga ne izda. Še ena posebnost pa spremlja njihovo prireditev – poteka namreč v vseh vremenskih razmerah in tudi v soboto je, čeprav je bilo na Veliki planini deževno in megleno.