Gosti so okušali dobrote kuharskega mojstra Uroša Štefelina. / Foto: Gorazd Kavčič

Ponovni razmislek o turizmu

Svetovni dan turizma, ki ga zaznamujemo 27. septembra, je letos pozival k ponovnemu razmisleku o prihodnosti turistične panoge. Posebna pozornost je bila namenja tudi zaposlenim v turizmu.

Slovenski turizem na izziv ponovnega razmisleka o prihodnosti panoge odgovarja z usmeritvijo v razvoj varne, trajnostne, odgovorne in vključujoče destinacije.

Radovljica – Ob svetovnem dnevu turizma sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenska turistična organizacija (STO) na novinarski konferenci poudarila projekte, aktivnosti in ukrepe, s katerimi slovenski turizem odgovarja na številne izzive. Potekala je na vlaku Slovenskih železnic (SŽ), s katerim so se iz Ljubljane podali na edinstveno kulinarično-kulturno doživetje v Radovljici. Prisotne so nagovorili gospodarski minister Matjaž Han, direktorica STO Maja Pak in direktorica potniškega prometa na SŽ Darja Kocjan.

Matjaž Han je poudaril pomen turizma za slovensko gospodarstvo in ključne cilje razvoja slovenskega turizma: »Z dosedanjo turistično sezono smo lahko zelo zadovoljni, a jesensko-zimski čas prinaša negotovost zaradi razmer v svetu,« je dejal in med drugim še povedal, da je turizem za Slovenijo izjemnega gospodarskega pomena, predstavlja deset odstotkov BDP in zaposluje več kot 57 tisoč ljudi ter ustvarja blaginjo v lokalnih okoljih. Maja Pak je ob tem predstavila aktivnosti, s katerimi se STO odziva na spremembe v turizmu. Kot pravi, bo za uspešno okrevanje in krepitev odpornosti turizma potrebna transformacija panoge z oblikovanjem še bolj trajnostnih in kreativnih doživetij za zahtevnejše goste. Darja Kocjan pa je med drugim dejala, da število potnikov v splošnem narašča, letno prepeljejo z vlaki v povprečju več kot 14 milijonov potnikov.

Rekordna sezona

V Radovljiški graščini sta razmere v radovljiškem turizmu predstavila župan Ciril Globočnik in v. d. direktorice Turizma in kulture Radovljica Kaja Beton. »Letošnja turistična sezona bo po številu nočitev rekordna, presegli smo že število iz leta 2019, ko jih je bilo 320 tisoč,« je povedal župan. Rekorda sezona pa po besedah Betonove prinaša nove izzive na področju trajnosti. »Letos smo na vseh dogodkih uvedli kozarce za večkratno uporabo, poleg tega imamo na področju kulinarike več dobrih primerov praks in nosilcev zelenih znakov, tudi Radovljica kot taka je nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination,« je dodala. Eden največjih turističnih potencialov Radovljice je ravno kulinarična ponudba. »Letos novembra bomo imeli že deveto leto mesec lokalnih okusov, ki je primer dobre prakse povezovanja kmetov in gostincev.«

Goste sta pogostila kuharski mojster restavracije Linhart v Radovljici Uroš Štefelin, ki je pred kratkim ponovno prejel Michelinovo zvezdico, in Nataša Mikelj iz lokalne čokoladnice Radolška čokolada. »Povezovanje kmeta in gostinca je nujno, ob tem je treba trajnostno razumeti kot širše povezovanje, tako da v turizem vključimo vse, kar se da vključiti, od gostinskih šol do vseh drugih lokalnih ponudnikov,« je pred pogostitvijo povedal Štefelin.