Na ženski cestni dirki bosta nastopili tudi Gorenjki Urška Pintar (levo) in Špela Kern. / Foto: Frane Kranjec, Prijavim.se

Kolesarji v Avstraliji za mavrično majico

Pred kolesarji je svetovno prvenstvo, na katerem bo nastopilo sedemnajst slovenskih kolesark in kolesarjev. Prvi adut bo Tadej Pogačar, ki je v nedeljo slavil na dirki v Kanadi.

Ljubljana – Kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v nedeljo znova razveselil navijače. Dobil je dirko za veliko nagrado Montreala, ki spada v svetovno serijo. V ciljnem sprintu peterice je bil močnejši od drugouvrščenega Belgijca Wouta Van Aerta in tretjega Italijana Andree Bagiolija. Dan kasneje je iz Kanade že letel proti Avstraliji, kjer se bo jutri, 17. septembra, začelo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu.

Kolesarska zveza Slovenije je v ponedeljek predstavila reprezentanco za Wollongong. Prvi adut bo prav Pogačar, ki bo kot edini nastopil tako v kronometru kot na cestni dirki. Na slednji bodo ob njem še Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, David Per in Jaka Primožič. Slovenija ima sicer kvoto osmih, nastopilo jih bo šest. Na prvenstvu ne bo poškodovanih Primoža Rogliča in Luke Mezgeca, Matej Mohorič še okreva po preboleli mononukleozi in ni optimalno pripravljen, nastopu se je odpovedal tudi aktualni državni prvak Kristijan Koren. Cestna dirka članov bo 25. septembra. Dolga bo 266,9 kilometra s skoraj štiri tisoč višinskimi metri. Pričakovanja so velika, kar je potrdil tudi selektor članske reprezentance Uroš Murn. »Pogačar je naš načrt A, pripravljen pa imamo tudi načrt B s Tratnikom v glavni vlogi. Tudi on je zelo dobro pripravljen,« je pojasnil Murn. Pogačar se prvenstva že zelo veseli. »Zelo sem navdušen. V Avstraliji sem bil leta 2019, na svoji prvi profesionalni dirki. Spomini so zelo lepi in upam, da bomo na prvenstvu naredili še lepše. Bolj imam v mislih cestno dirko, vse pa bom skušal dati od sebe tudi v kronometru. Na cestni dirki upam na dober dan. Imeli bomo dobro ekipo, dobro se razumemo, mislim, da smo dobro pripravljeni. Kar bo, bo, upamo na najboljše,« je dejal kolesar s Klanca pri Komendi.

Pri ženskah bo v kronometru nastopila Urška Žigart, na cestni dirki pa poleg nje še Eugenia Bujak, Urška Pintar in Špela Kern. Selektor je Gorazd Penko. Selektor Martin Hvastija je izbral reprezentanco do 23 let, ki jo sestavljajo: Matevž Govekar, Boštjan Murn, Anže Skok in Mihael Štajnar. V boju za mavrično majico bodo tudi trije mladinci, ki jih bo vodil selektor Nace Korošec. To so: Žak Eržen, Natan Gregorčič in Aljaž Turk.