Po eno »mišelinko« je prejelo devet slovenskih restavracij, med njimi tudi dve gorenjski – Hiša Linhart in Milka. Dve zvezdici je ohranila Hiša Franko. / Foto: Alenka Brun

Podelili Michelinove zvezdice

Tokrat so Slovenijo Michelinovi inšpektorji obiskali tretjič. Podelili so kar štiri nove zvezdice. Na Gorenjskem sta ju dobili radovljiška Hiša Linhart in kranjskogorska restavracija Milka.

Ljubljana – Skupno ima sedaj devet slovenskih restav­racij po eno Michelinovo zvezdico. Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš ter njeno ekipo je ponovno prejela dve zvezdici, prejeli pa so tudi Michelinovo zeleno zvezdico. Zelene zvezdice je prejelo še pet slovenskih restavracij. Znak Bib Gourmand je dobilo sedem restavracij, kar 41 pa jih je dobilo t. i. priporočilo Michelina. Vsega skupaj se je v vodnik Michelin Guide Slovenia 2022 uvrstilo 58 restavracij.

Michelin je najuglednejša in najprestižnejša znamka na področju gastronomskih vodnikov. Kot smo že omenili, je letos Slovenijo obiskal tretjič. Treba je vedeti, da vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom in pri tem sledi svoji razvojni politiki in strokovni oceni. V ospredje postavlja ponudbo visoke dodane vrednosti in nagovarja najbolj petične gastronomske turiste, vendar pa hkrati izpostavlja tudi nepozabne izkušnje, dosegljive širšemu krogu ljubiteljev gastronomije. Slovenska turistična organizacija (STO) je uspešno vpeljala Michelin Guide v Slovenijo leta 2020.

Tokrat je pet slovenskih restavracij ohranilo po eno Michelinovo zvezdico. To pa so: ljubljanski Atelje, kjer je glavna kuhalnica Gorenjec Jorg Zupan; novogoriška DAM restavracija (kuharski mojster Uroš Fakuč), vipavska Gostilna pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Gostišče Grič s Horjula (Luka Košir) in Hiša Denk iz Zgornje Kungote (Gregor Vračko). Štiri nove zvezdice pa so dobile: portoroški COB, kjer vihti kuhalnico Filip Matjaž, ljubljanska Restavracija Strelec z znanim kuharskim mojstrom gorenjskih korenin Igorjem Jagodicem, radovljiška Hiša Linhart s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom in kranjskogorska Milka s s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom. In slednja je dobila zvezdico po komaj treh mesecih, kar je odprta, kar je zagotovo izjemen dosežek, ravno tako pa je izjemen dosežek ponovno prejetje Michelinove zvezdice kuharske ekipe z Urošem Štefelinom na čelu, a tokrat na drugi lokaciji, v Hiši Linhart. Na podelitvi tako Jagodic kot Štefelin čustev nista skrivala kot tudi ne prisotni poslovni dami: Dada Jerovšek (skupina Kaval, del katere je tudi Strelec) in Marcela Klofutar iz Hiše Linhart. Slednja se je zvezdice tako razveselila ravno zaradi nove lokacije. »Za ekipo je bilo težko leto in takšna nagrada je potrditev, da nekaj vseeno delaš prav,« je bila čustvena. Veliko se jih je spraševalo, kako je uspelo kranjskogorski Milki po treh mesecih odprtja že pridobiti zvezdico. A po kuharskih kuloarjih se je od odprtja restavracije šepetalo, da od prvega dne razmišljajo o zvezdici. Nekdo je pripomnil, da je pravzaprav vseeno, koliko časa so odprti, saj če si jo zaslužijo, si jo pač zaslužijo. Medtem ko je po drugi strani zvezdica presenetila Igorja Jagodica. Pravi, da jo je morda pričakoval prejšnja leta. Kuharska družba mu jo je privoščila. Bi jo pa marsikdo privoščil še enemu gorenjskemu kuharskemu mojstru, Janezu Bratovžu, ki ima sicer že dolgo zelo znano restavracijo v Ljubljani, sam pa prihaja iz kamniške občine. Tokrat je njegova JB dobila priporočilo Michelina.

Michelin je podelil tudi Michelinove zelene zvezdice za trajnostno gastronomijo in znak Bib Gourmand, ki pomeni izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo oziroma kakovostno ponudbo.

Na Gorenjskem je zeleno zvezdico na novo pridobila Hiša Linhart, ohranila pa jo je gostilna Krištof, kjer kuharsko ekipo zadnja leta vodi Uroš Gorjanc. Sam niti ne skriva, da mu osebno zelena zvezdica pomeni več kot »rdeča«, kot poimenuje Michelinovo zvezdico. V tem se z njim strinja tudi Štefelin – skorajda mu je zelena ljubša, pravi.

Dejstvo je, da domači, predvsem pa tuji dobrojedci iščejo zvezdice in Gorenjska ima sedaj v tretji izdaji mednarodno priznanega vodnika dve rdeči, dve zeleni in precej takšnih restavracij s priporočilom – nekdanji Michelinov krožnik oziroma Michelin plate so nadomestili s t. i. priporočilom Michelina za 2022. Med 41 prejemnicami so to: Dvor Jezeršek iz Zgornjega Brnika, Gostilna Danilo iz Reteč, Gostilna Krištof iz Predoselj, Julijana z Bleda, Vila Planinka z Jezerskega, še ena blejska restavracija v sklopu hotela (kot Julijana) Restavracija 1906, kranjskogorska Restavracija Mama Marija in tudi Vila Podvin iz Mošenj.

In kako gleda prva dama slovenske kulinarike Ana Roš na vsa priznanja in zvezdice? Letos je namreč Hiša Franko uspela ohraniti dve zvezdici, pa tudi zeleno. Odgovori: »Menim, da so izjemni rezultati in nagrajenost Hiše Franko posledica trdega dela, ne tega, da bi se fokusirali, da želimo kako zvezdico več, ali se bojimo, da bi jo izgubili, temveč, da se vsak dan posebej trudimo, da bi naredili največ, kar lahko.« In nasvet za vse ostale, ki prihajajo za njo: »Iskren odnos do dela, do gosta, vse ostalo pride samo po sebi.«