Eva Škrjanc / Foto: Tina Dokl

Izdelki iz trgovinice »na zaupanje«

Petnajst let je Eva Škrjanc delala kot zobotehnica, potem pa tako rekoč čez noč sprejela odločitev in na začetku letošnjega leta postala nosilka dopolnilne dejavnosti na družinski kmetiji Pri Golarju v Žejah. Njena borovničeva skutka, skyr z okusom breskve in sir za pečenje so bili že nagrajeni z zlatim priznanjem.

V prijetni shrambi na pravi temperaturi, kjer Eva Škrjanc na družinski kmetiji shranjuje z njenimi rokami narejene izdelke iz kravjega mleka, je na steni recept za jogurtovo pecivo s sadjem. Za idejo drugim, kaj sladkega in okusnega lahko spečejo. V istem prostoru so zlata priznanja, ki jih je osvojila na letošnjem ocenjevanju na festivalu Dobrote slovenskih kmetij za borovničevo skutko, skyr z okusom breskve in za sir za pečenje. Izjemno priznanje zanjo, tudi zato, ker je šele na začetku poti, s katero preizkuša in ustvarja tako preverjene kot nove okuse za mlečne izdelke. Kot pove, so ji priznanja dala še več zagona za delo in ustvarjanje.

Kmetovanje Pri Golarju v Žejah v nakelski občini ima dolgoletno tradicijo. Že Evina mama je delala navadne jogurte, a ker je bilo drugega dela na kmetiji veliko, saj imajo tudi 180 glav živine, je razmišljala, da bi jogurte opustila. »Čez noč me je prešinilo, da bi bilo pa to pravo delo zame. V službi sem po 15 letih na delovnem mestu zobotehnice dala odpoved in šla z veliko podporo družine na novo pot. Začutila sem, da je bil to pravi in zadnji čas za takšno odločitev. Želela sem tudi več časa preživeti z možem in otrokoma,« je povedala Eva.

Navadni jogurt je že enostavno narediti, po več znanja za druge proizvode je Eva Škrjanc šla na tečaje, izobraževanja. V njeni domači shrambi so bili pred nekaj dnevi v ponudbi maslo, maslo ghee, sladka in kisla smetana, jogurt (tudi z dodatki), sadna in pasirana skuta, sir za pečenje več okusov, sir feta ... in pa skyr, za katerega je še posebno veliko povpraševanje. »Skyr, ki originalno izvira iz Islandije, je brez maščobe, lahek in zelo osvežilen,« je pojasnila Eva. Njena shramba dobrot je pravzaprav trgovinica »na zaupanje«. »Kdaj je kdo prišel po izdelke, pa nas ni bilo doma ali pa smo imeli delo v hlevu ... Tako pa si 'na zaupanje' vsak lahko sam postreže in izbere.« Skute, jogurti, smetana so naloženi v steklene kozarce, kozarci se vrnejo ... »Zelo sem bila vesela, ko sem si lahko privoščila profesionalni pomivalni stroj, ki kozarce v zelo kratkem času razkuži in so pripravljeni na novo polnjenje.« Okrog domače hiše je polno ustvarjalnih izdelkov, tudi otroških v lesu in drugih materialih, Eva pa svojo ustvarjalno žilico vnese tudi v svoje mlečne izdelke in tako dobimo ne samo okusno, ampak z vzorčki narejeno skuto. »Moram iti tudi malo ven iz standardnih okvirjev, tako čutim.«

Načrti so in jih snuje. V hiši je en prostor že predelala v manjšo sirarno, ki jo želi razširiti, a le do takšne velikosti, da bodo z družino, ki jo podpira pri njenem delu, zmogli. »Imam voljo, energijo in ideje. Veselijo me same lepe domače stvari,« je še povedala Eva Škrjanc, ki se bo prvič javno predstavila s svojimi izdelki na Dnevu domačih dobrot na Brdu pri Kranju v nedeljo, 28. avgusta. Da je na pravi poti, dokazuje tudi to, da njenim izdelkom in okusom zaupa tudi kuharski mojster Uroš Štefelin.