Z jadralnim padalstvom se aktivno ukvarja že trideset let. / Foto: osebni arhiv Tomaža Eržena

Svetovni rekord jadralnega padalca

Besničan Tomaž Eržen je v četrtek, 4. avgusta, postavil svetovni rekord z jadralnim padalom v preletu z vrnitvijo na izhodišče. V desetih urah in 15 minutah je preletel 311 kilometrov in tako za devet kilometrov izboljšal zadnji doseženi svetovni rekord, ki ga je četverica Slovencev na isti trasi postavila leta 2018.

Besničan Tomaž Eržen, član Kluba jadralnih padalcev Krokar Železniki, ki ima v tridesetletni karieri jadralnega padalca več kot tri tisoč ur letenja, je v četrtek, 4. avgusta, postavil svetovni rekord z jadralnim padalom v preletu z vrnitvijo na vzletišče.

Tomaž Eržen, ki letos beleži trideset aktivnih let v jadralnem padalstvu, se je z naskokom na svetovni rekord v preletu z vrnitvijo z jadralnim padalom začel spogledovati že leta 2016. Doslej je poskusil že sedemkrat, osmič pa mu je uspelo. Rekord je vselej skušal podreti na isti trasi, rekordni polet pa je začel z vzletišča na Beli peči na nadmorski višini 1117 metrov. Kot je pojasnil, je bil start in cilj rekorderjev običajno na 1500 metrov visoki Soriški planini, njegova izhodiščna in končna točka pa sta se pomaknili nekoliko vzhodneje, na rob Jelovice, obratna točka je bila nad vznožjem gore M. Talvena, tik pred Dolomiti. Rekord je »napadel« s tekmovalnim padalom, ki ima boljše letalne lastnosti, a kot dodaja Eržen, so tovrstna jadralna padala zahtevnejša, zanje pa potrebuješ več znanja in izkušenj. »Na tej trasi letiš tudi nad območji, kjer ni primernega mesta za pristanek, kar je lahko nekoliko stresno in psihično naporno. Ob tem je pomembno, da ohraniš mirno kri in si ves čas stoodstotno zbran. V preteklih poskusih se je zgodilo, da sem moral pristati, potem pa me je čakala zanimiva vrnitev, če ni bilo druge možnosti, sem šel s padalom tudi na vlak ali avtobus,« je povedal.

Vreme je bilo ugodno

Pri tovrstnih letih na dolgi razdalji je običajno glavni negativni dejavnik vreme. »Na tej trasi sem prečil tri tipe podnebij, in kljub temu da so vremenske napovedi danes izredno natančne, težko predvidiš posamezne krajevne plohe in nevihte. Dobro vreme brez oblačnosti, neviht in ploh z ugodnim vetrom je pri takih poletih ključnega pomena. Tistega četrtka je bilo vreme zelo ugodno, vse je potekalo gladko, zato je svetovni rekord uspel. Če bi storil le eno, četudi manjšo napako, bi bil lahko neuspešen,« je opisal izkušnjo.

Eržen je startal ob 9. uri in v desetih urah in 15 minutah preletel 311 kilometrov. Večino časa je letel ob grebenu, »preskočil« tudi nekaj dolin – vse do obratne točke – in se po isti trasi vrnil do izhodišča. »Ob grebenih se formira termika dvigajočega zraka, zato je nekoliko lažje leteti, v dolini je namreč termiko težje doseči,« je dejal Eržen. Letel je s povprečno hitrostjo 31 kilometrov na uro, sicer pa se je njegova hitrost gibala med 20 do 60 kilometrov na uro. Na Krnu je dosegel najvišjo nadmorsko višino, ko je bil na 2600 metrih. Njegovo pot je snemal GPS, prek katerega se točno vidi, kdaj, kje in na kateri višini je letel, traso poti pa je moral že pred poletom uradno prijaviti Svetovni letalski organizacija FAI. Ob tem je Eržen še pojasnil, da svetovni rekord v tem primeru ni bil odvisen od časa, temveč le od razdalje.

Edinstvena lokacija z odličnimi pogoji

Svetovni rekordi in rekorderji imajo po njegovih besedah v Sloveniji dolgo zgodovino. »Svetovni rekordi v preletu s povratkom, ki so bili doseženi od leta 2000 dalje, so bili vedno v Sloveniji, točno na tej trasi. Gre za edinstveno lokacijo, ki ima odlične pogoje za tak tip preleta, kjer je najtežja vrnitev na izhodiščno točko,« je pojasnil Eržen in dodal, da so svetovni rekord v preletu z vrnitvijo na izhodišče nazadnje postavili štirje Slovenci, ko so leta 2018 preleteli 302 kilometra. »Jaz sem letel sam, kar je še nekoliko zahtevnejše,« je dodal in med drugim pojasnil, da je bil svetovni rekord v preletu v eno smer dosežen v Braziliji na razdalji šeststo kilometrov.

Njegov svetovni rekord pa so tekmeci pred dnevi že skušali podreti, a kot pravi Eržen, jim tokrat ni uspelo. »Verjamem, da bo v prihodnjih letih tekmecem uspelo doseči še daljšo razdaljo, letos bo to težko, saj so dnevi vse krajši, nočni čas pa za polete ni primeren, saj tedaj ni termike. Najugodnejši čas je od konca aprila do sredine avgusta,« je povedal in dodal: »Ko bodo podrli moj rekord, bom verjetno tudi sam skušal preleteti še daljšo razdaljo in ponovno poseči po svetovnem rekordu.«

Že drugi svetovni rekord

Za Eržena pa to ni prvi svetovni rekord. Leta 2007 je s partnerko Tanjo Kompan postavil svetovni rekord v preletu z vrnitvijo v tandemu z jadralnim padalom, ko sta na isti trasi v osmih urah in dvajsetih minutah preletela 160 kilometrov. »Vedno si postavljam nove izzive in cilje. Naslednji projekt je osebni rekord v preletu v eno smer do razdalje tristo kilometrov. Morda se bom podal na isto pot in skušal prileteti vse do Švice,« je sklenil.