Povpraševanje po sveže ocvrtih flancatih je bilo neizmerno. / Foto: Alenka Brun

Sveže ocvrti flancati so šli za med

V nedeljo so ob Planšarskem jezeru na Jezerskem ponovno pripravili Ovčarski bal. Tokratni je bil že 62. po vrsti in je bil kot vedno izjemno dobro obiskan. Poleg okolja, kamor je postavljen Ovčarski bal, je prireditev za obiskovalce mamljiva tudi zaradi domačih dobrot – jedi, pripravljenih na tradicionalni način, na odprtem ognjišču. Sladkosnedi pa so za sveže ocvrte flancate pripravljeni celo stati v vrsti.

Jezersko – Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo skupaj organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno-umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme. Vedno privabi številne obiskovalce. V nedeljo ni bilo prav nič drugače. Veliko je bilo tudi prodajalcev na stojnicah. Največ se je med njimi našlo tistih s suhomesnatimi izdelki, med katerimi so šle najbolj v promet divjačinske salame. Bogata je bila tudi ponudba sirov in drugih mlečnih izdelkov, seveda pa ni manjkalo izdelkov iz volne jezersko-solčavske ovce. Kdor je želel, se je lahko preizkusil tudi v kegljanju za ovco omenjene pasme.

Obiskovalcev se je trlo

Na trenutke je bila množica nepregledna. Veliko je bilo tujcev, marsikdo pa se je že po tradiciji oglasil prav zaradi priljubljene jedi jezerskih pastirjev – masunjeka. Sicer pa je bila najdaljša vrsta pri hrani tam, kjer so cvrli flancate ter pekli ovco in pujsa. Ovčarski bal je znan po tem, da gredo sveže ocvrti flancati ljudem izredno v slast, saj se prireditev še ni prevesila v popoldne, ko so jih že prodali toliko, kolikor so jih ocvrli iz devetdesetih kilogramov testa. Recept je domač, jezerjanski, so nam zaupali domačini, ki so hiteli s cvrtjem.

Ovce, igra in pastirji

Tradicionalno naj bi Ovčarski bal sicer potekal vsako leto drugo nedeljo v avgustu, vendar je v preteklosti organizatorjem načrte prekrižal covid-19 in je prireditev odpadla. Tradicionalno – tako kot vsa leta poprej – pa so tudi tokrat obiskovalci lahko spremljali stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino in dela, povezana s predelavo ovčje volne.

Prisotne je zelo zanimal prikaz striženja ovc. Tudi etnološko igro, v kateri prikažejo stare običaje iz življenja na planini in prve dneve pastirjev po prihodu s planine, so zavzeto spremljali. Srečali smo še gospodarja in gospodinjo Ovčarskega bala. Z njima smo spregovorili nekaj besed, v omenjenih vlogah pa sta se dobro znašla Jože Meglič in Olga Tičar, ki nas je mimogrede 26. avgusta zvečer povabila še v Jenkovo kasarno na Jezerskem na čisto zadnjo uprizoritev etnografske igre Jezerske štorije.

Ljudje so uživali

Povezovalni del programa so zaupali Maši Karničar in Maji Lesar, pred prigonom ovc pa so na odru, kjer so v popoldanskem delu glasbene vajeti prevzeli Veseli Begunjčani, nastopile ljudske pevke domačega društva upokojencev ter simpatični narodno-zabavni trio Jutro. Našel pa se je celo kakšen pogumen par, ki se je še pred opoldnevom že zavrtel po plesišču.