Nagovor Marije Kolar, predsednice Društva ljubiteljev stare glasbe, na prvem koncertu jubilejnega Festivala Radovljica 2022 / Foto: Jana Jocif, Festival Radovljica

Jubilejni Festival Radovljica

Z dvigom festivalske zastave in prvim koncertom, zasnovanim posebej za to priložnost, se je prejšnji petek v radovljiški cerkvi sv. Petra začel jubilejni Festival Radovljica, ki ga mesto zelo uspešno gosti že štirideset let.

Na letošnjem festivalu se bo v dveh tednih zvrstilo deset koncertnih sporedov z repertoarjem glasbe od 16. do 20. stoletja. Skupaj bo na festivalu nastopilo več kot petdeset umetnikov iz 15 držav. Med njimi so, poudarja dolgoletni umetniški vodja festivala Domen Marinčič, svetovno znani glasbeniki in ansambli, kot so britanski ansambel viol da gamba Fretwork, nemški vokalni ansambel Die Singphoniker, ameriška sopranistka Amanda Forsythe in hrvaški violinist Bojan Čičić.

Koncert, posvečen prav jubileju

Pretekli petek se je festival začel s koncertom Festivalskega baročnega orkestra, ki je bil ustanovljen prav za to priložnost. Otvoritveni koncert, ki ga je umetniško vodil Domen Marinčič, je bil v cerkvi sv. Petra v Radovljici. Večer za tem je v Radovljiški graščini gostovala ameriška zvezdnica, sopranistka Amanda Forsythe, ki je znana po svojih edinstvenih izvedbah baročnih arij, zlasti Händlovih del. Tokrat je z deli Georga Friedricha Händla nastopila ob spremljavi izvrstne italijanske zasedbe Opera Prima in s svojo pojavo, muzikalnostjo in virtuoznimi kreacijami navdušila občinstvo, ki jo je nagradilo z dolgimi ovacijami.

En koncert, dva večera

Ponedeljkov koncert je bil posvečen glasbi skladatelja Antonia Tarsie (1643–1722), dolgoletnega organista koprske stolnice; letos mineva natanko tristo let od njegovi smrti. Zasedba Musica cubicularis je predstavila nekaj novih rekonstrukcij na podlagi notnih fragmentov, ki so se ohranili med njegovimi papirji.

V torek je občinstvo navdušila imenitna izvedba Schubertovega kvarteta Rozamunda in glasba njegovega francoskega sodobnika Georga Onslowa na zgodovinskih glasbilih v izvedbi Godalnega kvarteta Altemps, večer za tem pa zasedba viol da gamba Fretwork s Purcellovimi fantazijami, ki sodijo med vrhunce glasbe za ansambel viol da gamba.

Na petem in šestem koncertu festivala ta petek in soboto bo hrvaški violinist Bojan Čičić izvedel šest Bachovih sonat in partit za violino solo iz leta 1720. Zazvenele bodo na dveh zaporednih večerih, ki štejeta kot en koncert, zato zanju potrebujete eno samo vstopnico, opozarjajo organizatorji, Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica.

Zadovoljni obiskovalci in nastopajoči

Z obiskom so tudi letos za zdaj zadovoljni, je povedala Marija Kolar, predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe in vse od ustanovitve dalje duša festivala. »Morda se število obiskovalcev še ne more primerjati s predkoronskim in nekatere je od prihoda v Radovljico odvrnila huda vročina v zadnjem obdobju, a načeloma je dvorana, ki jo vendarle uspemo hladiti, vsak večer polna, naše občinstvo pa so tako ljubitelji vrhunske glasbe iz Radovljice in okolice kot tudi številni turisti in seveda vsi tisti, ki se na koncert pripeljejo s festivalskim avtobusom iz Ljubljane.« Kolarjeva seveda z veseljem pove, kako radi v Radovljico prihajajo glasbeniki. Prijetno vzdušje v mestu, topel sprejem, naklonjeno občinstvo in dobra organizacija so tisto, zaradi česar so festivalu zelo naklonjeni in se radi vračajo v Radovljico.

Tudi letos bo eden od koncertov v Velesovem

V torek bo, spet v cerkvi sv. Petra, nastopil ansambel Phaedrus, ki oživlja pozabljene zvoke ansambla renesančnih prečnih flavt, sledil bo nastop tenorista Aca Aleksandra Bišćevića v petek, 19. avgusta. Nedeljski koncert bo nato v cerkvi v Velesovem, kjer bosta luteransko liturgično glasbo iz Hamburga 17. stoletja z orglami v alternaciji s pevci predstavila organist Márton Borsányi in vokalni ansambel Istvanffy, jubilejni Festival Radovljica 2022 pa bo sklenil nastop skupine Die Singphoniker z deli Carla Orffa v torek, 23. avgusta, v Radovljiški graščini.

Tudi letos domačinka, flavtistka prof. Mateja Bajt v času festivala pripravlja mojstrsko delavnico za kljunaste flavte. Zaključni koncert udeležencev bo v torek, 16. avgusta, v Radovljiški graščini.