Opazovanje nočnega neba / Foto: Aleš Senožetnik (arhiv)

Prihajajoči konec tedna v znamenju zvezdnih utrinkov

Vremenska napoved naznanja delno oblačno nebo, zato je za največje entuziaste priporočljiv najlepši nočni razgled z višje ležečih lokacij, kot so Vršič, Mangart, Krvavec … Največja aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, število meteorjev pa se povečuje vse do jutra.

Ime so dobili po ozvezdju Perzej, od koder na videz izvirajo.

Kranj – Vsako leto v sredini avgusta ponoči lahko opazujemo meteorski roj, t. i. Perzeide, ki bodo letos vrhunec dosegli v noči na soboto. Na samem višku bo število meteorjev doseglo tudi do sto na uro.

Lune ne moremo zagrniti ...

Letošnje leto je sicer za opazovanje veliko slabše kot pretekla, saj bo vsem ljubiteljem astronomskih pojavov nebo razsvetljevala polna luna, zato bodo vidni samo najsvetlejši utrinki. Odsev lune onemogoča doživljanje celotne predstave, saj je za nemoteno ogled priporočeno čim manj svetlobe, žal pa lune ne moremo zagrniti. Luna v ščipu bo vzšla v petek ob 21.03 in bo na nebu do prvih jutranjih žarkov. Vremenska napoved naznanja delno oblačno nebo, zato je za največje entuziaste priporočljiv najlepši nočni razgled z višje ležečih lokacij, kot so Vršič, Mangart, Krvavec … Največja aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, število meteorjev pa se povečuje vse do jutra. Perzeidi za seboj puščajo neprekinjene barvne sledi, kar je razlog, da so na severni polobli ena najpriljubljenejših vrst meteorskega dežja. Na nebu jih bo mogoče opazovati vse do začetka septembra.

Sled, ki jo vidimo kot utrinek

Perzeidi so del kometa Swift-Tuttle, ki ga je na Zemlji možno videti približno vsakih 133 let, nazadnje so ga opazili leta 1992, zato v času naših življenj ne bo več viden. So drobci trdne snovi, ki ob vstopu v ozračje zaradi trenja zagorijo. Posledično pustijo za sabo sled, ki jo vidimo na nebu kot utrinek. To se opazi le ponoči, saj je največja ovira pri opazovanju svetloba. Za opazovanje se moramo odmakniti od umetne razsvetljave na samotne površine.