Maske v šolah niso predvidene

V šolah bo ključno prezračevanje in hitro prepoznavanje okuženih, zaščitne maske pa niso predvidene.

Ljubljana – Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja SARS-CoV-2 je sredi tedna predstavila strokovna priporočila v vzgoji in izobraževanju ob prihajajočem šolskem letu. V šolah bo ključno prezračevanje in hitro prepoznavanje okuženih, zaščitne maske pa niso predvidene. Samotestiranje je predvideno za osnovnošolce, dijake in študente. Otroci, ki obiskujejo šole s prilagojenim programom, se bodo lahko testirali tudi v šolskih prostorih, vsi drugi pa bodo to opravili doma. Za otroke v vrtcu samotestiranje ni predvideno, ob pojavu simptomov covida-19 pa se njihovi starši posvetujejo s pediatrom.

»Ključna ukrepa, ki preprečujeta prenos okužbe v šolskem okolju, sta prezračevanje in izločanje okuženih iz šolskega procesa,« je še pojasnila vodja delovne skupine za vzgojo in izobraževanje epidemiologinja Nina Pirnat. Če bi se stopnja okuženih povečala, bi lahko sčasoma prešli na sistem obdobnih samotestiranj, ko bi se v določenem časovnem obdobju testirali vsi učenci. Nošenje mask pa za osnovnošolsko okolje za zdaj ni predvideno.

Glede prezračevanja so v posvetovalni skupini že pripravili tehnični dokument, ki obravnava različne tipe prezračevanj. Pogostost zračenja pa bo odvisna od velikosti prostora in števila učencev.