Jan Kejžar / Foto: Alenka Brun

Tržn'ca lokalnih dobrot

Tako so v Hotelu Bohinj poimenovali tržnico lokalnih ponudnikov, ki jo vsako nedeljo v dopoldanskih urah poletnih mesecev gosti Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu.

Tokrat je stojničarjem zagodlo vreme, zato so jih iz simpatičnega travnega preddverja hotela preselili v notranjost. Kljub slabemu vremenu smo na mini tržnici srečali tri nasmejane prodajalce lokalnih dobrot.

Monika Ravnik je na stojnici prodajala predvsem sire sirarne Pr' Prangarčk iz Broda. Razložila nam je, da je sedaj sicer nosilka dopolnilne dejavnosti na domači kmetiji Andreja Ravnik. S siri se ukvarjajo resneje že od leta 2010, pri njih pa smo naleteli tudi na Šemrove divjačinske salame, ki pa prihajajo z Jezerskega. Izvemo, da njihov sir lahko okušajo tudi gostje Hotela Bohinj, kar izhaja iz odločitve, da v hotelu že od njegovega odprtja sodelujejo z lokalnimi dobavitelji različnih domačih izdelkov.

Marijo Žvan smo ponovno srečali s »štrikarijo« v rokah. Uživa v ustvarjanju z domačo ovčjo volno in resnično spretno vrti pletilke. Prihaja s kmetije Pr' Vandrovc iz Bohinjske Bistrice. Ponudba na njeni stojnici je bila bogata in raznovrstna; ponuja svoje izdelke in izdelke drugih bohinjskih pridelovalcev. Stojnica se je šibila pod marmeladami, vložninami, čaji, salamami, krhlji, siri, zaseko, medom. Včasih tudi kaj speče, nam je zaupala. Takrat lahko pri njeni stojnici pridejo na svoj račun ljubitelji kruha, zavitkov in buhteljnov, na primer. Nedavno smo jo lahko srečali tudi na tržnici v Radovljici, je še dodala. Izvedeli smo tudi, da so njeni izdelki in dobrote nosilci blagovne znamke Bohinjsko, med prejetimi certifikati pa je najnovejšega prejela nedavno. In sicer znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Kot zadnji pa je na stojnici okusne domače dobrote na ogled in v nakup ponujal Jan Kejžar, nečak Simone Kejžar s kmetije Pr' Tonejovc. Doma je iz Gorij in je za pot do Bohinja potreboval malce več časa, saj je turistična sezona na višku in so ceste polne pločevine – ob nedeljah predvsem dnevnih turistov. Tudi to, da je bilo minulo nedeljsko jutro bolj čemerno, ni veliko vplivalo na odločitev številnih, da se odpeljejo do Bohinja, če so se namenili. Zlasti pa so se nižjih temperatur razveselili kolesarji. Od ponujenega na njegovi stojnici so bili na prvi pogled najbolj vabljivi kosi sveže skutne pite z borovnicami in prekmurske gibanice. Ne dvomimo, da se je po končani tržnici domov odpeljal s praznim »plehom«.