Brunarica Krmiše je v času poletne sezone odprta vsak dan.

Odprli brunarico Krmiše

Družina Mirka Robiča in njegove partnerice Nataše Bricman je v bližini njihove ekološke kmetije, po domače pr' Vaho v Srednjem Vrhu v občini Kranjska Gora, pred nedavnim odprla brunarico Krmiše, kjer vam postrežejo z domačimi dobrotami.

Srednji Vrh – Brunarica Krmiše je postavljena na ledeniški polici v Karavankah v idiličnem okolju, na jasi s čudovitim pogledom na Špikovo skupino prav blizu zaključka ferat Hvadnik in Jerman (Jerm'n), a plezanje po ferati ni edina pristopna pod do nje. Do brunarice pridete tudi po več pešpoteh. Ena vodi z urejenega parkirišča v Gozdu - Martuljku (ob glavni cesti pred igriščem) najprej po cesti za Srednji Vrh, kmalu zatem pa po označeni pešpoti mimo dveh Jermanovih slapov, in kot je povedal Mirko Robič, za to potrebujete slabe pol ure hoje. »Nekateri se odločijo za daljšo turo in gredo iz Kranjske Gore mimo Srnjaka in čez Robe do Srednjega Vrha, spet drugi po nekoliko krajši, približno uro dolgi pešpoti iz Loga čez Kamn po nekdanji cesti v Srednji Vrh. Do Krmiša se lahko v dolžini nekaj sto metrov samo sprehodite, svoj avto pa parkirate pod sadjem na naši domačiji, kjer si lahko ogledate tudi tristo let staro hruško premera več kot pet metrov, najstarejšo v Dolini.«

Brunarica Krmiše je v času poletne sezone odprta vsak dan od 9. do 20. ure, tako bo vsaj še na začetku septembra, kasneje pa bo odprta ob koncih tedna oziroma za organizirane skupine, praznovanja po dogovoru. »Naši gostje imajo zelo radi narezek s klobaso in zaseko, narezek iz krškopoljskega prašiča, vse je vzrejeno in pripravljeno na naši ekološki kmetiji, ter jedi na žlico. Do sredine avgusta bomo ob koncih tedna pekli tudi jagenjčka, odojka … Zelo smo pozorni na to, da gostom ponudimo krožnik domačih dobrot, tudi Natašin domač jabolčni 'štrudl', jabolčni sok, bezgov sirup, domače žganje … Pozno jeseni pa bodo že na voljo domače krvavice, 'mažlni' …, ki jih delamo po starem družinskem receptu,« je povzel Robič.

Tudi brunarica Krmiše bo vključena v Pravljično pot 10 koč, ki pohodnike popelje skozi najlepše razgledne točke in znamenitosti Kranjske Gore z okolico in jim ob tem ponudi še kulinariko in avtentični utrip desetih planinskih koč, ki se zvrstijo med premagovanjem višinskih metrov. Nova zgibanka Pravljična pot 10 koč je že v izdelavi in bo tako kot obstoječa na voljo v kranjskogorskem TIC-u, kočah in drugih turistično-informacijskih točkah v Dolini.