Z vodikom in fotovoltaiko na strehah bodo zagotavljali dovolj energije za delovanje kranjske vojašnice. / Foto: Tina Dokl

Vodikove polnilnice za vojsko

Vlada je v načrt razvojnih programov ministrstva za obrambo do leta 2025 uvrstila pilotni projekt samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije v kranjski vojašnici.

Kranj – Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 pri ministrstvu za obrambo uvrstila tudi projekt ResHUB – vozlišče v vojašnici Petra Petriča Kranj. Gre za pilotni projekt samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije z izhodiščno vrednostjo skoraj 13,2 milijona evrov, financiranje pa zagotavljata evropski Sklad za podnebne spremembe in zasebni partner. Ta še ni izbran, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Energetska samooskrba vojašnic

Namen in cilj projekta je zgraditi zmogljivost dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih kapacitet v Republiki Sloveniji in Evropski uniji, ki oskrbujejo z energijo vozila in opremo, nastanitvene, obrambne in ostale objekte v vojašnici Kranj. Gre za tehnologije, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, soproizvodnji elektrike in toplote ter distribuciji energije. Vzporedno se dopolnjujejo transportne zmogljivosti obrambnih sil (Slovenske vojske in Uprave RS za zaščito in reševanje) z opremo, ki jo poganjajo tehnologije na električni pogon, pojasnjujejo na ministrstvu.

Polkovnik Robert Šipec iz Direktorata za logistiko ministrstva za obrambo je že pred časom predstavil, da bodo v kranjski vojašnici postavili toplotne črpalke in fotovoltaično elektrarno v velikosti devet tisoč kvadratnih metrov, kar pomeni približno 1,7 gigavatne ure proizvedene električne energije na leto. »Postavlja se elektrolizer za proizvodnjo vodika, torej se bo vodik proizvajal lokalno iz obnovljivih virov energije. Postavljen bo tudi zalogovnik za hranjenje do pet ton vodika. Postavljamo tudi gorivne celice za proizvodnjo elektrike in toplote, ki potrebujejo za delovanje tudi manjšo baterijo. In postavljamo vodikovo polnilnico, ki bo zmožna črpati v transportna vozila okoli dvesto kilogramov vodika na dan. To pomeni, da bi lahko z osebnimi vozili prevozili 3,2 milijona kilometrov na leto ali štiristo tisoč kilometrov s tovornjaki in avtobusi. Hkrati bomo postavili hitre in klasične električne polnilnice, preuredili bomo tudi promet,« je pojasnil.

Vodikova polnilnica tudi za prebivalstvo

Poveljnik kranjske vojašnice polkovnik Franjo Lipovec pa je o načrtovanem projektu povedal: »Vodikove polnilnice bodo ogromna pridobitev za vojsko, saj si bomo z vodikom in fotovoltaiko na strehah naših objektov zagotavljali dovolj energije za delovanje vojašnice.«

Kot je dodal, projekt pomeni pridobitev tudi za lokalno skupnost, saj je predvidena tudi ureditev vodikove polnilnice za prebivalstvo, predvsem pa za mestne avtobuse.