Najvišjo stopnjo alkohola so izmerili pri kolesarju, in sicer 0,92 mg/l. / Foto: PU Kranj

Vrstijo se prometne nesreče

Kranj – Gorenjski policisti so v sredo obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami. V Kranju sta bila v nesreči udeležena voznik osebnega avtomobila in uporabnik rolke. V Jelendolu je kolesar z makadamske ceste zapeljal na brežino globoko pod cesto. Okoliščine po navedbah kranjske policije kažejo na neprilagojeno hitrost vožnje kolesa. Še en kolesar je padel v Kranju. V Škofji Loki pa je voznik z osebnim avtomobilom trčil v motorista. »Vozila sta v isti smeri, voznik pa je vanj trčil od zadaj,« so sporočili s Policijske uprave Kranj. Motorist je po podatkih policije hudo telesno poškodovan. Policisti proti povzročitelju nesreče vodijo postopek v smeri kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa. »Preizkus alkoholiziranosti pri njem je bil pozitiven. Odrejen je bil strokovni pregled,« so še dodali.

Neprilagojena hitrost

Število prometnih nesreč še vedno narašča, raste tudi število ugotovljenih kršitev prometnih pravil, letos jih je bilo po podatkih kranjske policije že več kot 17.500. »Stanje prometne varnosti je slabo, prometa pa ogromno,« so poudarili. Najbolj kritičen dejavnik je neprilagojena hitrost, v zadnjem obdobju pogosto v kombinaciji tudi z alkoholom. Letos je bilo pod vplivom alkohola že okoli 580 udeležencev, še več kot 60 pa je bilo pozitivnih na prepovedane droge ali pa so preizkus na droge odklonili. V zgolj nekaj urah so v četrtek gorenjski prometni policisti iz prometa izločili štiri udeležence zaradi alkohola in enega zaradi drog. Pod vplivom alkohola sta bila dva kolesarja, mopedist in voznik avtomobila, še en kolesar pa je bil pozitiven na prepovedane droge. Najvišja stopnja alkohola je bila pri kolesarju, in sicer 0,92 mg/l.

Policisti pozivajo k upoštevanju prometnih pravil in izogibanju situacijam, ki vodijo v nesreče. »To so predvsem hitrost, alkohol, varnostna razdalja, nepravilna vožnja po cesti, izsiljevanja prednosti, nepravilni premiki in uporaba telefonov med vožnjo. Dodatne poškodbe v primeru nesreče povzroča tudi neuporaba varnostnih pasov in kolesarskih čelad,« so pojasnili na PU Kranj in pozvali k previdnosti.