Živali velike temperaturne obremenitve občutijo veliko bolj kot ljudje, saj se težje ohlajajo. / Foto: Tina Dokl

Pasja vročina in skrb za živali

Živali velike temperaturne obremenitve občutijo veliko bolj kot ljudje, saj se težje ohlajajo. Trenutne temperature jim ne ustrezajo, zato je bistvenega pomena, da jim zagotovimo zadostno količino vode in senco, pravi veterinarka Zlata Čop.

Daljše sprehode psov odsvetujejo, zlasti pri kratkogobčnih pasmah in starejših ljubljenčkih, saj se lažje pregrevajo, obenem pa je temperatura asfalta še enkrat višja kot temperatura zraka, kar na pasjih blazinicah pušča grozljive opekline.

Kranj – Poletno vročino in hude toplotne obremenitev še posebno občutijo naši hišni ljubljenčki. Ljudje iščemo različne načine, kako bi se ohladili, medtem ko so živali popolnoma odvisne od nas in zato je še zlasti pomembno, da lastniki poskrbijo za preventivne ukrepe, ki temperaturno obremenitev vsaj malo omilijo.

Daljše sprehode odsvetujejo

Zlata Čop, doktorica veterinarske medicine z Veterinarske klinike Lesce, poudarja: »Za živali smo odgovorni in dolžnost vsakega človeka je dobrobit njegovega ljubljenčka. Živali velike temperaturne obremenitve občutijo veliko bolj kot ljudje, saj se težje ohlajajo. Trenutne temperature jim ne ustrezajo, zato je bistvenega pomena, da jim zagotovimo zadostno količino vode in senco. Seveda zaradi sušnega obdobja vodo iščejo tudi druge živali, zato jo lahko nastavimo za čebele, ptice, ježke, ki prav tako potrebujejo našo pomoč. Daljše sprehode s psi odsvetujemo, predvsem pri kratkogobčnih pasmah in starejših ljubljenčkih, saj se lažje pregrevajo, obenem pa je temperatura asfalta še enkrat višja kot temperatura zraka, kar na pasjih blazinicah pušča grozljive opekline. Priporočljivo je uživanje manj kalorične hrane, pogosto česanje in striženje dolgodlakih pasem ter posebna skrb za živali z belo dlako. Bele živali brez pigmenta so namreč bolj izpostavljene UV žarkom, kar vodi do vnetij kože in celo do rakavih obolenj. Vsako leto znova pa je treba poudariti tudi, da živali ne puščajmo v avtomobilih, ki na soncu dosežejo visoke temperature, kar največkrat vodi do toplotnega udara.«

Simptomi toplotnega udara

Kljub izvajanju vseh preventivnih ukrepov obstaja bojazen prevelike temperaturne obremenitve, zato je ključno, da lastniki prepoznajo njene simptome. Po besedah Čopove toplotni udar najlažje identificiramo po povišani temperaturi živali, pohitrenem dihanju z odprtim gobčkom, prekomernem slinjenju, bledih dlesnih, oteženem ali onemogočenem gibanju ter slabosti. Živali, ki imajo znake toplotnega udara, potrebujejo čimprejšnjo veterinarsko oskrbo, vendar lahko k njihovi ohladitvi pripomoremo tudi sami. Treba jim je znižati telesno temperaturo, kar lahko storimo s klimatiziranimi prostori, senco, mokrimi brisačami, nikakor pa živali ne polivamo z mrzlo vodo, saj s tem naredimo več škode kot koristi.