Romanje družin, ki so vključene v Anin sklad, je bilo tokrat že drugo leto zapored na Brezjah. / Foto: Tina Dokl

Velike družine na Brezjah

Ustanova Anin sklad, ki že več kot četrt stoletja povezuje družine z več otroki, je na Brezjah pripravila tradicionalno srečanje ob godu zavetnice ustanove svete Ane. Pred baziliko Marije Pomagaj je ob tej priložnosti maševal nadškof Stanislav Zore.

Brezje – Anin sklad, ustanova, ki povezuje družine z več otroki, je pretekli konec tedna na Brezjah pri baziliki Marije Pomagaj pripravila tradicionalno srečanje ob godu zavetnice ustanove svete Ane, ki sicer goduje 26. julija.

Vse od začetka delovanja pred 24 leti se družine, ki so povezane v ustanovo, ob tem prazniku zberejo, na Brezje so tokrat prišli že drugo leto zapored.

Srečanje so začeli s sveto mašo, ki jo je na trgu pred baziliko daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, nato so se družine srečale s predsednikom uprave Ustanove Anin sklad patrom Milanom Kosom. Temu sta sledila ločena programa za starše in otroke. Prvi so prisluhnili pričevanju zakoncev Siter, ki sta ustanovitelja društva Družina in življenje.

Predsednik uprave Ustanove Anin sklad pater Milan Kos je na srečanju poudaril, da je dejavnost sklada namenjena pomoči družinam z namenom, da bi bile številnejše, pa tudi da bi bile številnejše družine v današnji družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in podpirale. »Da bi se pospeševal pozitiven odnos do družinskega življenja in predvsem da bi bila javnost naklonjena družinskim vrednotam,« je poudaril Kos.

Zbrane je nagovoril tudi nadškof Zore, ki je družine pozval, naj bodo druga drugi v oporo. »Tudi za nas mora v tem svetu veljati Jezusovo načelo, ko svoje učence pošilja po dva in dva, da naj gresta v svet in živita evangelij in naj oznanjata božje kraljestvo. To je dragoceno tudi za družine, da se po dve in dve, lahko tudi več, povežete med seboj. Da skupaj nosite križ in da skupaj delite veselje. Da drug drugega podprete, dvignete, spodbudite in da drug drugemu odpirate oči za lepoto, za prihodnost, da drug drugega spodbujate k upanju, kajti ljudje potrebujemo to bližino in pomoč, da moremo ostajati zvesti Bogu in njegovim zapovedim v svetu, v katerem smo,« je povedal nadškof Zore.

Namen in poslanstvo Aninega sklada je usmerjanje, posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebnem spremljanju večjih družin. Ustanova si tako že 24 let prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav; mesečno trenutno z denarno pomočjo priskočijo na pomoč približno 55 družinam. Ustanova, v katero je vključenih nekaj več kot 150 družin, pomaga tudi na različne druge načine, kot so svetovanja, urejanje zadev s področja socialnovarstvenih pravic in podobno.

Anin sklad trenutno podpira tristo donatorjev.