Letošnja slovesnost pri Ruski kapelici bo skromnejša kot prejšnja leta, ruskim vojakom, ki jih je ob gradnji ceste na Vršič med prvo svetovno vojno zasul plaz, se bodo poklonili s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo. / Foto: Gorazd Kavčič

Pri Ruski kapelici kratka slovesnost

Pri Ruski kapelici pod Vršičem, kjer zadnjo julijsko nedeljo tradicionalno poteka spominska slovesnost, bo letos zaradi vojne v Ukrajini le kratek pietetni dogodek za člane ter prijatelje Društva Slovenija Rusija.

Občina Kranjska Gora se je letos odločila, da ne bo sodelovala pri organizaciji slovesnosti pri Ruski kapelici. Bo pa v soboto v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja tradicionalna katoliška spominska maša.

Kranjska Gora – V nedeljo bo pri Ruski kapelici pod Vršičem potekal kratek pietetni dogodek v organizaciji Društva Slovenija Rusija, medtem ko drug program ali spremljevalni dogodki niso predvideni, so sporočili iz društva. Žrtev tragičnega dogodka iz časov prve svetovne vojne na slovenskih tleh se bodo spomnili s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo.

»Letos, še bolj kot v preteklih desetletjih miru, kapelica potrebuje ljudi, da v tišini prižgejo svečko ali položijo venec. Za duše umrlih pod plazom in proti vsem vojnam, nasilju, uničenju in okrutnosti, v katero pelje slepo sovraštvo. Za človečnost, strpnost in modrost. Za mir,« so zapisali pri Društvu Slovenija Rusija.

»S tem želimo okrepiti sporočilo miru, ki ga trajno nosi kapelica, in s svojo navzočnostjo na tem kraju ponovno opozoriti na pomen tradicije, spoštljivega spomina, strpnosti in človečnosti,« so dodali. V Kranjski Gori pa bo v soboto v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja tradicionalna katoliška spominska maša.

Društvo Slovenija Rusija je že februarja obsodilo rusko agresijo na Ukrajino ter izrazilo solidarnost z ukrajinskim narodom in delom ruske družbe, ki nasprotuje vojni. Ruski vrh so pozvali, naj nemudoma ustavi vojaške aktivnosti zoper Ukrajino in prepreči nadaljnje žrtve, trpljenje in razdejanje na ozemlju suverene sosednje države.