Potapljači so pogrešanega našli po petih urah iskanja. / Foto: arhiv Mete Zupančič

Utonil med plavanjem proti obali

V ponedeljek je na Blejskem jezeru potekala akcija, v kateri so iskali 56-letnega švicarskega državljana, ki je glede na prijavo okoli 13. ure med plavanjem od otoka proti obali izginil.

Bled – Po navedbah Policijske postaje Kranj so potap­ljači pogrešanega plavalca našli okoli 18. ure pod gladino Blejskega jezera. »Gre za odraslega državljana Švice, ki je z znancem priplaval do otoka, med vračanjem proti Mlinemu pa je utonil. Znanec ga je neuspešno poskušal reševati, vendar ga zaradi zelo motne vode pod gladino ni več videl. Potapljači so ga našli na globini 14 metrov. Moški je umrl. Odrejena je bila obdukcija. Glede na do sedaj zbrana obvestila v dogodku ni sumljivih okoliščin,« so še sporočili.

V iskalno-reševalni akciji so poleg policije sodelovali prostovoljni in poklicni gasilci ter potapljači različnih enot Uprave za zaščito in reševanje. »Razmere so bile precej zahtevne, saj je pod devetimi metri termoklima, kjer je vidljivost le trideset centimetrov in temperatura vode deset stopinj Celzija,« je povedala Meta Zupančič, vodja Podvodne reševalne službe Reševalne postaje Bled. Pogrešanega so iskali s krožno tehniko okoli centralne boje in ga po petih urah našli s pomočjo sonarja. Zupančičeva je ob tem poudarila, naj se plavalci kopajo le na območjih kopa­lišč, kjer je neprestano prisoten reševalec iz vode. »Plavanje na otrok je nevarno, saj gre za veliko razdaljo. Pri daljinskem plavanju je smiselno s seboj vzeti bojo, kjer se lahko spočijemo in smo vidni za druge. Sicer pa naj plavalec najprej presodi, ali je v primerni fizični pripravljenosti, da bi razdaljo lahko premagal,« je še dodala.