Bučkina juha / Foto: Erika Jesenko

Jedi z baziliko

Bazilika je ena izmed osnovnih začimb, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Najbolj aromatična je sveža in sedaj, poleti, je njen čas, ko s svojimi mesnatimi listi krasi naše vrtove ali okrasne lonce za začimbe.

Za pripravo bučkine juhe z baziliko potrebujemo: 1 večjo bučko, 1 večji krompir, 1 čebulo, 3 žlice sveže nasekljane bazilike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo, krompir olupimo in narežemo na kocke, bučko prav tako narežemo na kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in nato dodamo še bučko in krompir. Posolimo in popramo, potresemo z nasekljano svežo baziliko in zalijemo z vodo, do te mere, da je zelenjava v celoti pokrita. Posodo pokrijemo in kuhamo 20 minut. Del vode odlijemo in prihranimo za kasneje. Vsebino v posodi zmešamo s paličnim mešalnikom in do želene gostote prilijemo vodo, ki smo jo prej odlili. Po potrebi še posolimo in popramo.

Za pripravo njokov z lososom in bazilikinim pestom potrebujemo: 0,5 kg njokov, 1 srednje velik lososov file, 3 žlice bazilikinega pesta, 1 paradižnik, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Lososov file operemo, osušimo ter solimo in popramo. Pečemo ga na žlici olivnega olja, na vsaki strani 5 minut. Pečenega z vilicami razdrobimo. Njoke skuhamo v osoljenem kropu in odcedimo. V posodi skupaj zmešamo odcejene njoke, bazilikin pesto, na kocke narezan paradižnik in razdrobljenega lososa.

Nasvet: Recept za bazilikin pesto je že bil objavljen v Gorenjskem glasu. Če ste ga založili, ga lahko poiščete na spletni strani Gorenjskega glasa.